ZETApress

hírportál

Ülésezett a Versenyképességi Tanács

Megszületett a politikai megállapodás a 7. Kutatás-, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramról (7. Keretprogram) valamint az EURATOM Keretprogramról, melynek köszönhetően valószínűleg 2007 elején elindulhat a keretprogram, tudtuk meg az NKTH sajtóosztályától.

2006. július 24-én lezajlott a finn elnökség által összehívott rendkívüli Versenyképességi Tanácsülés, ahol megszületett a politikai megállapodás a 7. Keretprogramról valamint az EURATOM Keretprogramról. Európa kutatásért felelős vezetőinek ezen döntése révén egy másfél éves munka közeledik a végéhez, melynek eredménye a 2007-ben induló 7. Keretprogram és EURATOM Keretprogram. A magyar delegációt Boda Miklós a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke vezette.

Felszólalásában az elnök többek között elmondta, hogy Magyarország támogatja az elkészült szövegtervezetet és üdvözöli, hogy belekerült a magyar álláspont, mely nagyobb függetlenséget biztosít az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Szervezetének. Ezen álláspontot Dánia, Franciaország, Litvánia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Európai Parlament is támogatta.

A 7. Keretprogram célja olyan kutatások megvalósításának segítése, amelyek erősítik az európai versenyképességet és társadalmi- gazdasági fejlődését, ezáltal erősítve Hazánk tudományos és technológiai alapjait. Magyarország számára a 7. Keretprogramban való részvétel óriási lehetőséget jelent, hiszen olyan európai szintű projektekben vehet részt, illetve irányíthat, amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy gyorsabban bekerüljön a fejlettebb tagállamok közé. A 7. Keretprogram hétéves időszakot ölel fel és költségvetése ötven és félezer milliárd euró lesz. Az EURATOM Keretprogram célja az atomenergia kutatás támogatása. Ezen program költségvetése két és háromnegyed ezer milliárd euró lesz 2007-2011 között.

Szóljon hozzá!