ZETApress

hírportál

Környezetvédelmi fejlesztések Győrött

Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára tette le a győri nagytérség regionális hulladékkezelő központjának alapkövét délelőtt, Győr-Sashegyen. A 9,5 milliárd forintos beruházás 6,5 milliárd forintnyi, Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) származó uniós pályázati forrás felhasználásával valósulhat meg. A közelmúltban átadott szennyvíztisztító telep folytatásának is tekinthető térségi környezetvédelmi fejlesztés eredményeként 112 település kapcsolódhat be a szelektív hulladékgyűjtésbe.

A foglalkoztatás bővítését és a tartós növekedést középpontba helyező Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a KEOP keretében 2007 ? 2013 között 1332 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a hazai környezetvédelmi feladatok ellátására. A Program átfogó célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése. Általános stratégiája, hogy Magyarország biztonságos, tiszta és jó minőségű környezettel egészségesebb, hosszabb és teljesebb emberi élet lehetőségét biztosítsa az itt élők számára.

A fenti célok megvalósítása érdekében a 2007-2008-as időszakban az önkormányzatok és társulásaik 73,46 milliárd forint keretösszegig pályázhatnak minimum százmillió és maximum 35 milliárd forint értékű projektekkel. A 2000-2006-os időszakban a Kohéziós Alap 289,4 milliárd forintos támogatásával 12 ilyen hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása kezdődött el, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítását célzó projekt előkészítésére az 1067/2005-ös kormányhatározat értelmében Győr?Mosonmagyaróvár?Sopron 302,8 millió forintot kapott.

Folytatódnak a győri nagytérség környezetvédelmi fejlesztései

A támogatásban részesülő önkormányzatok számára júniusban megítélt, mintegy hat és félmilliárd forint KEOP pályázati forrás felhasználásával lehetővé válik egy modern, minden szempontból megfelelő térségi hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása és működtetésének folyamatos biztosítása.

A 72 ezer négyzetméter területű lerakó a szükséges aljzatszigeteléssel és a hozzátartozó jelzőrendszerrel április 30-ig készül el, a védőerdő, a válogatócsarnok és a mechanikai-biológiai előkezelő félévvel később épül meg. Az új hulladékkezelő központ kiváltja a meglévő Pápai úti hulladéklerakót, amelyet a vonatkozó törvényi szabályozás miatt nem lehet tovább üzemeltetni.

Mivel a projekt átszámított összköltsége meghaladja a 25 millió eurót, a támogatás folyósításához az előző támogatási időszak Kohéziós Alapból támogatott projektjeihez hasonlóan az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges. Még nyáron sor kerülhet arra, hogy a Támogatási Kérelmet az Irányító Hatóság Brüsszelbe küldje, amennyiben a Kormány jóváhagyja a terveket.

Szóljon hozzá!