ZETApress

hírportál

Alapkőletétel Mátészalkán

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) gazdaságfejlesztési szakállamtitkára, valamint Szegedi Béla Tamás, a Szatmári Gazdaságfejlesztési Alapítvány (SZGA) kuratóriumi elnöke a szatmári térség fejlesztésének újabb lépcsőjeként helyezte el csütörtökön a Mátészalkai Inkubátorház és Képzési Központ (M.I.K.K.) alapkövét a helyi ipari parkban, tudtuk meg a GKM Sajtóosztályától.

Mátészalkán, a szatmári térség központjában többek között a MOM Vízméréstechnikai Rt., a Carl Zeiss Hungária Optikai Kft., a Flabeg Kft., és a Hoya Magyarország Szemüveglencsegyártó Rt. is megtelepedett. Ám a gyártással foglalkozó ipari cégek meggyökeresedését tovább erősítő beszállítói környezet kialakulásához a mai napig hiányzik a megfelelő infrastruktúra.

A vállalkozások helyi kötődését, a beszállító cégek klaszterrendszerét kedvezően támogatná egy olyan inkubátorház létrejötte, amely lehetőséget nyújt mindazon szolgáltatások előnyös igénybevételére, amelyeket a beszállítók eddig külön-külön, erőforrásaikat meghaladó ráfordításokkal hasznosíthattak. A három ütemben megvalósuló intézmény biztosítja az optimális képzési feltételeket, megszervezi a beszállítói kört, koordinálja a műszaki fejlesztést, az innovációs tevékenységet, valamint támogatja a fejlesztési és innovatív ötletek megvalósítását is.

A szatmári térség gazdasági fejlődését támogató technológiai centrum épül

Mindez elősegíti a nagyszámú romaközösségnek is otthont adó helyi és környező települések foglalkoztatásának hosszú távú stabilitását, a munkaerő tényleges igény szerinti szakmai képzését, ily módon segíti a térség felzárkózását.

Az Interreg III/A Közösségi Kezdeményezési Program Magyarország?Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében pályázó SZGA az inkubátorház megvalósítására 296,3 millió forint támogatást nyert el. A beruházás kivitelezését közbeszerzési eljárás keretében elnyerő Hajdú-Bau Kft. 2007. március 31-ig befejezi az építés első szakaszát, így a központ 2007. tavaszán megkezdheti működését, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!