ZETApress

hírportál

Euromoney elismerés az MFB-nek

Az MFB lett a Legjobban Menedzselt Bank Közép- és Kelet-Európában. A tekintélyes pénzügyi szaklap a legmagasabbra értékelte az állami tulajdonú bank menedzsmentjének munkáját. A Euromoney nemzetközi pénzügyi magazin az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak ítélte a Legjobban Menedzselt Bank Közép- és Kelet-Európában-díjat a bank elmúlt öt évi minőségi vezetéséért. Az elismerésről szóló oklevelet Richard Ensor, a Euromoney vezérigazgatója adta át Londonban az MFB vezérigazgatóinak, tudatta Sajtóirodájuk.

Az Erős János és Czirják Sándor vezérigazgató urak által vezetett Magyar Fejlesztési Bank kiválóan oldotta meg az állami fejlesztési bankok speciális helyzetéből fakadó kihívást, nyereségesen működik, miközben kedvezményes kamatozású és hosszúlejáratú hiteleket ad még a kezdő vállalkozásoknak is ? mondta Richard Ensor.

A kitüntető cím elnyerését dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója úgy értékelte, hogy a Bank irányításában a legkorszerűbb vállalatirányítási elveket és módszereket sikerült meghonosítani. A vezérigazgató szerint a mai siker ? a gyors és rugalmas döntések, a fejlesztéspolitikai irányelvekhez és a hiteligényekhez való alkalmazkodás eredménye.

A tekintélyes nemzetközi pénzügyi folyóirat 1991 óta rendszeresen minden évben értékeli a különböző régiók, országok pénzügyi piaci szereplőit, és az egyes üzletágakban, szolgáltatásokban, profitnövekedésben, vagy a finanszírozási rendszerek átalakításában elért kimagasló teljesítményt különféle kategóriákban az év legjobbja díjjal ismeri el. A több hónapig tartó döntési folyamat során saját újságíróik, elemzőik mellett kikérik külső szakértők véleményét, és gondosan mérlegelik az egyes jelöltek eredményeit a versenytársakkal való összehasonlításban az irányítási struktúra fejlettsége, az innovációs képességek, valamint a nyereségesség terén.

Az idén a Legjobban Menedzselt Bank Közép- és Kelet-Európában-díjat az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak ítélték oda az előző évek tudatos, következetes és jól szervezett vezetői teljesítményét értékelve. A nemzetközi pénzügyi világban rendkívül magas presztízsértékűnek számító elismerésről szóló oklevelet Richard Ensor, a Euromoney vezérigazgatója személyesen adta át Londonban Dr. Erős János és Czirják Sándor vezérigazgatóknak.

Richard Ensor a méltatásában elmondta, hogy a díj odaítélésére a Magyar Fejlesztési Bank esetében is nagyon alapos, hosszú ideig tartó döntési eljárást követően került sor. Az MFB teljesítményei közé sorolták, hogy a Bank transzparens, prudens és EU-konform módon működik, 2002 óta stabil a vezetése. A mérlegfőösszege 2002. és 2006. között 508 milliárdról 1.037 milliárdra nőtt, a refinanszírozás keretében a kkv szektornak, valamint az önkormányzatoknak a kereskedelmi bankok, valamint szövetkezeti hitelintézetek közvetítésével nyújtott hitelek állománya 27 milliárdról kétszázmilliárd forintra növekedett.

Jóllehet a Bank nem profit-orientált, az Erős János és Czirják Sándor urak által vezetett Magyar Fejlesztési Bank kiválóan oldotta meg azt az állami fejlesztési bankok speciális helyzetéből fakadó kihívást, hogy nyereségesen működik, miközben kedvezményes kamatozású és hosszúlejáratú hiteleket ad még a kezdő vállalkozásoknak is ? hangsúlyozta Richard Ensor.

A Euromoney a díjnál figyelembe vette a Moody?s MFB-re vonatkozó nagyon kedvező Aa1 hitelminősítését, valamint azt a körülményt, hogy a Bank 4 milliárd euró összegű forrást vont be a nemzetközi pénz- és tőkepiacokról. Értékelték azt is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 2006-os 500 millió EUR összegű nemzetközi kötvénykibocsátását a nemzetközi kötvénypiac vezető szereplői az év ügyletének minősítették.

Erős János vezérigazgató a Euromoney díjáról elmondta, hogy ez az elismerés nemzetközi visszaigazolását jelenti a Bank által 2002. óta követett stratégiának, amely során az MFB az európai fejlesztési bankok legjobb gyakorlatát átvéve, az uniós szabályokkal összhangban fontos hídszerepet tölt be a hazai fejlesztéspolitika és a beruházók között. A ?Legjobban Menedzselt Bank Közép- és Kelet-Európában? kitüntető cím arról tanúskodik, hogy a Bank irányításában a legkorszerűbb vállalatirányítási elveket, a ?corporate governance? mára versenyképességi összetevővé vált legújabb módszereit sikerült meghonosítani.

Szóljon hozzá!