ZETApress

hírportál

Desiróval a HÉV vonalán

Megújul az újpesti vasúti híd ? írtuk meg hónapokkal ezelőtt. Tegnap hajnalban három hónapra lezárták a hidat, így az esztergomi vonatok nem a Nyugati pályaudvarra, hanem a Margit híd budai hídfőjéhez érkeznek. Kaszásdűlőtől a végállomásig a Szentendrei HÉV vonalát veszik igénybe. Délelőtt fél 12-kor magam is felszálltam rá a fővárosi szakaszon.

A Margit hídnál, egy csonka vágányon áll a két Desiróból álló szerelvény. Óránként van az indulás, s szerencsére jókor érkezem. Rögvest záródnak az ajtók, bár a kinti kánikula után túl hűvöset fúj a légkondi. Mivel a vonalon a menetrend szerint csak másodosztályú szerelvények közlekednek, nyugodtan foglalok helyet az első osztályon.

A motorvonat a HÉV sínekre húz át, s Kaszásdűlőig minden megállóban megáll. Találkozunk egy szembejövő zöld HÉV-, majd az Árpád híd után egy piros MÁV-vonattal. Két vágány lévén nem kell tekintettel lennünk rájuk. Az utas-tájékoztató berendezés viszont nem a legtökéletesebb. Van megálló, amit bemond, van, amit kihagy, s ezt aztán a későbbinél pótolja. Szerencsére gyorsan kijavítja a hibát. A megállókban mindig van fel-leszálló utazó.

Kaszásdűlőnél letérünk a HÉV vonalról, s immár egyvágányos vonalon utazunk. Az óbudai leszálláshoz készülök, mellettem egy hölgy riadtan telefonál. Mint kiderül, Békásmegyerre igyekszik, de rossz vonatra szállt. Beszédbe elegyedünk. Elmondja, hogy naponta utazik az Árpád híd és Békás között, de nem hallott a változásról. A vonat piros színe sem volt neki gyanús. Azt hitte, hogy járműfejlesztés történt, s végre légkondis vonaton utazhat. Örült a változásnak, csak akkor ijedt meg, amikor a szerelvény letért az ismerős terepről az ismeretlen felé.

Óbudán együtt szállunk át a 60-as BKV buszra, vissza a Margit híd felé. A pórul járt utas a második megállóban átszáll a Békás buszra. Mivel a vonaton, a fővárosi szakaszon a BKV és HÉV bérlet is érvényes, tévedése ellenére sem volt potyautas. Csak villamosjeggyel ne kísérletezzünk, mert a HÉV-vel ellentétben a piros vonatokon nincs jegykezelő készülék. A Margithídtól Óbudáig egyébként kalauzzal sem találkoztam.

Flirt-tel a Balatonra

Tegnap lépett életbe a nyári balatoni menetrend, melyben egy új vonatpárral találkoztunk. Negyed 9-kor indul a Flirt a Déli pályaudvarról, s 10 óra után 10 perccel érkezik meg Siófokra. Az egésznapi fürdőzés után este 7 előtt 2 perccel indulhatunk vele vissza a fővárosba, hogy 9 óra után 3 perccel újra a Déliben legyünk.

Szóljon hozzá!