ZETApress

hírportál

Peronkapuka a Nyugati pályaudvaron

A Nyugati pályaudvar 1-9, elővárosi vágányainál, a bevételkiesés csökkentése és az utazási kultúra megváltoztatása érdekében ? kísérleti jelleggel ? zárt peronos jegyellenőrzési rendszert vezet be a MÁV, tudtuk meg sajtóosztályuktól. A vasúttársaságnak a jegy nélküli utazásból, bliccelésből évente akár tízmilliárd forint kára is származhat. A bliccelés a jegyet vásárló, rendszeresen vonatozó utasokat is érinti, hiszen kevesebbet fordíthatnak az általuk jogosan elvárt fejlesztésekre, új járművek beszerzésére.

A MÁV üzletszabályzata alapján a vonatra csak érvényes menetjegy, vagy bérlet, illetve utazásra jogosító igazolvány birtokában lehet felszállni. A budapesti elővárosi vonatokon ugyanakkor általános jelenség a bliccelés. Főként a reggeli és a délutáni órákban próbálkoznak jegy nélkül utazni, amikor a nagy utasforgalom miatt a jegyvizsgálók nem minden esetben érnek végig a szerelvényen. Sokan hamis bérlettel próbálják megspórolni az utazás árát.

A bliccelés kiszűrésére a vasúttársaság külföldi minták alapján alakítja ki új, zárt peronos jegyellenőrzési rendszerét egyelőre csak a Nyugati pályaudvaron. A MÁV a projekt keretében kerítéssel zárja körbe a Nyugati pályaudvar első kilenc vágányát. Az utasok a vonatokat a peronok elején kialakított 14 kapun keresztül közelíthetik majd meg, ahol jegyüket és bérletüket a MÁV munkatársai ellenőrzik.

Külföldön kevesebb a bliccelő

A kapukat éjszakánként ? a forgalom zavarása nélkül ? építik, a peronkapukat augusztus 21-én adják át. Az utasokat a Nyugati pályaudvaron utastájékoztató táblák is informálják majd a kísérleti rendszer fontos tudnivalóiról. A választás azért esett a Nyugati pályaudvar első kilenc vágányára, mert itt zajlik az elővárosi közlekedés nagy része, mely vonalak leginkább érintettek a bliccelésben.

A projekt a gazdasági szempontok mellett az utazási szokások javítását is célul tűzte ki. Az utasok számára más országokban természetes, hogy csak kapu- és ellenőrző rendszeren keresztül szállhatnak fel a tömegközlekedési eszközökre, de bizonyos helyi és helyközi buszjáratokon hazánkban is bevált módszer a felszállás előtti menetjegy-ellenőrzés.

A vasúttársaság következetesen próbálja visszaszorítani a bliccelők számát. Ennek érdekében bizonyos időszakokban fokozott menetjegy-ellenőrzéseket folytat a vonatokon és az állomásokon. Az ellenőrzések hatása a pénztári bevételeken is lemérhető. Az utasok menetjegyváltási hajlandósága az ellenőrző-akciók után jelentősen javult. A tavalyi ellenőrzések első napján egyetlen vonalon egymillió forinttal növekedett a napi bevétel. A négy hónapos ellenőrzési időszakban először 57 millió, majd százmillió forinttal növekedtek a MÁV bevételei, fejeződik be a cég közleménye.

Szóljon hozzá!