ZETApress

hírportál

Több mint hatezren kerekeztek

Május 31-én lezárult a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által április 22-én meghirdetett Bringázz a munkába! akció. Az immáron második alkalommal életre hívott programra több mint hatezren regisztráltak, közülük sokan a benevezett több mint 750 csapat egyikének voltak tagjai, tudtuk meg délelőtt a Millenáris Velodromban. Bodor Ádám miniszteri biztos mellett Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is nyeregbe pattant, s legalább kéttucat bringás követte őket körbe a betonkatlanban.

A közlekedési tárca hat héten keresztül várta azon elszánt kerékpárosok jelentkezését, akik vállalték, hogy a kampány ideje alatt legalább tíz alkalommal, bicajjal mennek munkába. A beérkezett pályázatok alapján a kampány hat hete alatt hatezernél is többen pattantak nyeregbe. Ők több mint 430 ezer kilométert tettek meg két keréken. Az egyéni indulók mellett 750 kerékpáros csapat is részt vett a programban. Az országos kampány ideje alatt a kerékpárosok közel 170 ezer kg széndioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet. Tették mindezt úgy, hogy a kampány honlapján ötletekkel segítették, tanácsokkal támogatták egymást.

Továbbra is be lehet még nyújtani a pályázatokat a közlekedési minisztérium Kerékpárosbarát Munkahely 2008 és a Kerékpárosbarát Település 2008 pályázataira. Az előbbire olyan munkáltatók, kis-, közép- és nagyvállalatok jelentkezését várja a tárca, amelyek a munkahelyi kerékpáros infrastruktúra állapotát, a kerékpározás munkáltató részéről történő ösztönzését, és a kerékpározás munkahelyi kommunikációját fontos feladatuknak tekintik. A kiírás innen tölthető le.

A másik pályázatot falu, város, megyejogú város és fővárosi kerületek kategóriában írta ki a minisztérium a célból, hogy az önkormányzatok ne ad hoc módon, hanem rendszerszerűen fejlesszék a kerékpáros infrastruktúrát. Mindkét pályázatot június 30-ig lehet benyújtani postai és elektronikus úton is a minisztérium címére. A pályázati felhívások innen is letölthetők.

A zöldtárca vezetője elmondta, hogy egy- és kétszázmillió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra vállalkozások, non-profit szervezetek és költségvetési szervek pályázhatnak. Olyan mintaprojektek kidolgozása és megvalósítása kezdődhet el, amelyekkel tovább növekedhet a környezettudatos alternatív közlekedési formák népszerűsítése. Részletek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjáról letölthetők.

Szóljon hozzá!