ZETApress

hírportál

Vodafone és lefedettség

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Gerbeaud Házban sajtótájékoztatóján ismertette az NFM széles-sávfejlesztési koncepcióját, egyben üdvözölte a Vodafone Magyarország és a Huawei közös beruházását is, amely lehetővé teszi több, eddig le nem fedett térségben is a mobil széles-sávú internet-hozzáférést.

A magyar kormány fontosnak tart minden olyan beruházást, amelyből az ország lakossága közvetlenül profitálhat. ? jelezte a nemzeti fejlesztési miniszter. A Magyar-Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság társelnöki tisztjét is ellátó Fellegi Tamás aláhúzta: a Vodafone és a Huawei több évre visszanyúló együttműködése nem csupán egy erős és tartós kapcsolat, hanem egy olyan közös vállalkozás két nagyvállalati szereplő között, amely a közösség érdekét rendkívül hasznosan képes szolgálni.

A két óriáscég által közösen életre hívott beruházás közvetlen hatásként komoly szaktudást igénylő, magas hozzáadott értéket előállító hazai munkahelyeket teremt és a kivitelezésbe bevont kis- és közepes vállalkozások megerősödését, foglalkoztatottjaik számának bővülését eredményezi. ? emelte ki a miniszter a két vállalat körzethálózati infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos beruházása kapcsán.

Jelenleg a lakosság közel 35%-a mobil széles-sávval le nem fedett területen él, miközben a legújabb generációs eszközök, mint az okos-telefonok és a táblagépek már nem is igényelnek vezetékes szolgáltatást. A telekommunikáció fejlődési irányai egyértelműen a kötöttségektől mentes, szabad mozgást lehetővé tévő megoldások, a mobil széles-sáv felé mutatnak ? jelentette ki Fellegi Tamás.

A miniszter elmondta: Magyarország információs infrastruktúrájának fejlesztése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette széles-sávfejlesztési koncepcióját, amely közvetlenül kapcsolódik az európai Digitális Menetrend által kijelölt célokhoz és a tavalyi év végén nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Tervben megjelölt infrastruktúra-fejlesztési irányokhoz.

A széles-sávkoncepció átfogó képet ad a magyarországi hálózati lefedettség jelenlegi helyzetéről, a kezelendő problémákról és számba veszi a piaci fejlesztések ösztönzéséhez szükséges közpolitikai, piacszabályozási és fejlesztéspolitikai eszközöket is ? közölte Fellegi Tamás. A kormány célja egy fejlett és biztonságos infrastruktúra kialakítása, amely biztosítja a teljes széles-sávú lefedettség megvalósítását 2013-ig. A mobil széles-sáv fejlesztéséhez szükséges frekvenciatartomány értékesítésére a minisztérium tervei szerint hamarosan sor kerül ? tette hozzá Fellegi Tamás.

Szóljon hozzá!