ZETApress

hírportál

Beszerzési szabadság

A kormány elkötelezett a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásában. Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a nyílt forráskódú szoftverek kormányzati alkalmazásának lehetőségeiről tartott előadást az Open source 2011 ? Technológiák harca című szakmai konferencián, Budapesten.

Vályi-Nagy Vilmos köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy politikai döntés erősítette meg a kormány elkötelezettségét a nyílt forráskód közigazgatáson belüli alkalmazása mellett. A tavalyi év végén nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv szerint markánsan növelni kell a szabad szoftverek részarányát a kormányzati informatikán belül. A méretgazdaságosságból és a könnyebb átjárhatóságból származó előnyök már középtávon is az olcsóbb állam megteremtését segítik.

A nyílt forráskód biztosítja a függetlenséget a beszerzések terén, lehetővé teszi a költségek csökkentését, az alkalmazások közötti nagyobb átjárhatóságot ? mutatott rá a helyettes államtitkár. Vályi-Nagy Vilmos hozzátette: az átállás során a kormány olyan nyílt forráskódú megoldást fog választani, amely megfelelő biztonsági jellemzőkkel és supporttal bír.

Beszéde végén jelezte: a kormány a célkitűzések sikerre vitelében számít a nyílt forráskóddal foglalkozó műhelyek szakmai támogatására, új szoftver-fejlesztéseikre. A szabad szoftverek fejlesztésével és alkalmazásával foglalkozó, egynapos szakmai konferencia védnöke Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár volt ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!