ZETApress

hírportál

Kevés lett a keretösszeg

Az MFB kedvező nemzetközi hitelminősítésének köszönhetően olcsóbb forráshoz juthatnak a bankok, és kedvezőbb finanszírozáshoz az ügyfelek. Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB Zrt., MFB) százmilliárdra emelte fel az eredetileg 65 milliárdra tervezett GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretösszegét, amelyet az MFB-vel hitelkeret-szerződést kötött hitelintézetek vehetnek igénybe. A legfeljebb 15 éves lejáratú, kétéves türelmi idejű hitel kamata mindössze háromhavi BUBOR+0,5%/év, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Ezt a kedvezményes forrást a kereskedelmi bankok a vállalkozások infrastruktúra- és technológiafejlesztési beruházásainak finanszírozására használhatják fel forintban és devizában. Az MFB a hitelintézetek számára a szerződésben rögzítette az ügyfeleknek felszámítható kamat mértékét, ez forinthitel esetén a BUBOR alapkamat + legfeljebb 6%/év, devizahitelnél pedig a deviza alapkamat + legfeljebb 6%/év. A futamidő és a türelmi idő megegyezik a hitelintézeteknél alkalmazott mértékekkel.

Százmilliárdos hitelkeret

Az MFB Zrt. a nagy érdeklődés miatt az eredetileg 65 milliárd helyett összesen százmilliárd forint összegű hitelkeretet nyitott meg a hazai hitelintézetek számára, amelyből azok a vállalkozások infrastruktúra- és technológiafejlesztési beruházásait finanszírozhatják. A GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretében az MFB-vel hitelkeret-szerződést aláírt kereskedelmi bankok háromhavi BUBOR+0,5 %/év kamat mellett juthatnak legfeljebb 15 éves lejáratú hitelhez, kétéves türelmi idő mellett. A bankok a szerződésben rögzítettek szerint több szakaszban hívhatják le a finanszírozási forrást. A konstrukció a nemzetközi fejlesztési intézmények gyakorlatában is alkalmazott ún. global loan jellegű finanszírozási, szerződéskötési és ellenőrzési eljárás szerint került kialakításra.

Az MFB a hitelintézeteknek rendelkezésre tartási, folyósítási, vagy más jutalékot, díjat nem számít fel. A megállapodásban azonban előírja számukra, hogy a kedvezményes forrást a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint kkv-nak nem minősülő vállalkozások finanszírozására vehetik igénybe éven túli lejáratú beruházási hitel és kapcsolódó forgóeszköz hitel nyújtására. A hitelek forint mellett euróban, svájci frankban és japán jenben is folyósíthatók.

A Bank vezérigazgatója, Erős János szerint az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram jelentőségét az adja, hogy az amerikai másodrendű jelzálogpiac válsága a nemzetközi pénzügyi piacokon általános likviditás-szűküléshez és a forrásköltségek emelkedéséhez vezetett. Ennek a hatásai előbb-utóbb átgyűrűznek a hazai kereskedelmi bankokhoz is, megdrágítva a vállalkozások finanszírozását. A Magyar Fejlesztési Bank kiváló nemzetközi hitelminősítésére alapozva igen kedvező feltételek mellett tud külföldi forrásokat bevonni, és ennek az előnyeit szeretné megosztani a hazai vállalkozásokkal oly módon, hogy az őket hitelező bankoknak olcsó forrást biztosít a hitelezéshez ? hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az MFB által nyújtott refinanszírozási hitel felhasználható tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, továbbá a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy immateriális javak vásárlásához, előállításához. Ugyancsak igénybe vehető a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz-finanszírozásához. Az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretében új, folyamatban lévő, vagy legfeljebb hat hónapja lezárt beruházások hitelezhetők. A hitelösszeg tízmilliótól hárommilliárd forintig terjedhet, a hitel futamideje legfeljebb 15 év, kétéves rendelkezésre tartási, illetve türelmi idővel.

A hitel feltételei nagyon kedvezőek, forinthitel esetén az ügyleti kamat mértéke a BUBOR alapkamat + legfeljebb 6%/év, devizahitel esetén pedig a deviza alapkamat + legfeljebb 6%/év. A finanszírozó hitelintézet az MFB által limitált kamaton felül felszámíthat a kondíciós listájában szereplő egyéb díjat, jutalékot, költséget is. Az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogrammal kapcsolatos részletes információk elérhetők az MFB honlapján.

Szóljon hozzá!