ZETApress

hírportál

Bizottsági látogatás

Fellegi Tamás hivatalában találkozott Johannes Hahnnal. Nemzeti fejlesztési miniszterünk hivatalában fogadta az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosát ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Fellegi Tamás a találkozón a kohéziós politika alkalmazása terén elért magyarországi eredményeket részletezte. Bemutatta az uniós források kifizetésének felgyorsítása és végrehajtásának egyszerűsítése érdekében meghozott intézkedéseket.

A tárcavezető a fejlesztéspolitikai rendszer megújításáról szólva elmondta: elkészült az Új Széchenyi Terv, amely Magyarország hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiáját tartalmazza. A fejlesztéspolitikai rendszer változásainak bemutatása és az ezzel kapcsolatos szakmai konzultáció jelenleg is folyik a szaktárca és a pályázni szándékozó érintettek között. A gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővítését, valamint a versenyképesség növelését megalapozó program illeszkedik az uniós törekvésekhez, érdemben támogatja azok megvalósulását.

A felek a megbeszélésen megerősítették, hogy az Európai Tanács soros elnöki tisztét ellátó Magyarország és az Európai Bizottság szoros együttműködése elengedhetetlen feltétele Európa megerősítésének. Fellegi Tamás és Johannes Hahn már az idei évben is több alkalommal tárgyaltak a közös célokról és teendőkről. A miniszter hangsúlyozta: az eddigi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is nyitott és kész a rendszeres kapcsolattartásra, a folyamatos egyeztetésre.

Együttműködés a határokon át

Magyarország érdekelt az erős, határokon átívelő együttműködésekben. Február 3-4-én rendezik meg a 4. Európai Régiók Közötti Együttműködési Fórumot, amelynek idén Budapest ad otthont. A Budapest Kongresszusi Központban lezajló kétnapos rendezvényt Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az eseménysorozat nyitó előadását Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos és Mercedes Bresso, a Régiók Bizottságának elnöke tartották.

Nyikos Györgyi köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország érdekelt az erős, határokon átívelő együttműködésekben, mert az ország központi fekvése révén több régiók közötti fejlesztésben is szerepet játszik. Az európai régiók tapasztalatcseréjét elősegítő INTERREG IVC program lehetővé teszi a magyar régiók számára, hogy az Európai Unió bármely régiójával együttműködjenek.

A helyettes államtitkár asszony megnyitójában kiemelte, hogy a területi együttműködési programok nagymértékben hozzájárultak a kohéziós politika sikeréhez és a területi kohézió céljának megvalósításához. Fontos ezért, hogy e programok a 2013 utáni kohéziós politikának is építőelemei legyenek. A budapesti konferencia egyik meghatározó feladatának nevezte a meglévő projektek és tapasztalatok hatékonyabb felhasználását és alkalmazását a következő időszak kohéziós politikájában.

A magyar EU-elnökségi prioritások kapcsán Nyikos Györgyi elmondta, hogy hazánk célja a kohéziós politika jövőjével kapcsolatos vita előmozdítása a tagállami álláspontok feltérképezésének segítségével, valamint a vita magas politikai szintre történő emelésével.

Előadása végén Nyikos Györgyi arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa csak akkor lehet sikeres és versenyképes szereplője a világgazdaságnak, ha tagállamai és régiói folyamatosan együttműködnek egymással. Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak az európai területi együttműködési programok, és ezen belül a régiók közötti tapasztalatcserét szolgáló INTERREG IVC Program.

Az INTERREG IVC program utolsó pályázati felhívása már nyitva áll a pályázók részére, melynek keretében közel 100 millió euró forrásra pályázhatnak a partnerek. A 4. Interregionális Együttműködési Fórum célja, hogy a potenciális partnerek találkozzanak egymással, és értesüljenek a pályázással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!