ZETApress

hírportál

Mezőkövesdi repülőtér-fejlesztés

Mezőkövesd és Mezőkeresztes tavaly novemberben a két szomszéd település területén található repülőtér ingatlan hasznosítása érdekében kiírt pályázatát a Fieldstone Kft. nyerte meg, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A Fieldstone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosai egyrészről a Jermon Airports Limited, másrészről az Airport GSE Kft. A társaság tagjai egyrészt ír ingatlanfejlesztők, több évtizedes tapasztalattal és 1,4 milliárd eurós ingatlanportfolióval, másrészt magyar repülőtér fejlesztő szakértők és befektetők.

A fejlesztés célja a jelenleg üzemen kívüli Mezőkövesd-Mezőkeresztes Repülőtér fejlesztése és működtetése, ezáltal a terület megfelelő és célszerű hasznosítása, valamint a menetrendszerinti légi forgalom beindítása.

Stratégiai célok

Befektetői szemmel a Mezőkövesdi Kistérség és a repülőtér legnagyobb értékei a rendkívül kedvező gazdaságföldrajzi elhelyezkedése, másrészt a térségben rejlő szabad munkaerő kapacitás. Ez alapján a következő stratégiai célokat fogalmaztuk meg: Célunk elérése érdekében nyilvánvalóan építünk a Kistérség gazdasági adottságaira, tudásbázisára és figyelembe vesszük a természeti, kulturális adottságokat. A fejlesztési célok eléréséhez szükséges a humánerőforrás fejlesztés, illetőleg a térség gazdasági?társadalmi szereplői együttműködésének ösztönzése. Tudjuk, hogy egy ilyen mértékű beruházást csak széles társadalmi, gazdasági összefogással lehet eredményesen véghezvinni.

Tervünk ezért, hogy az üzleti céljainkat megalapozó infrastruktúra fejlesztései összhangban legyenek mind az Észak-magyarországi régió, mind a Mezőkövesdi kistérség fejlesztési stratégiájával. Hisszük, hogy ezzel a befektetéssel és céllal a térség gazdasági motorjává válhatunk. A Fejlesztések során kiemelten kívánjuk kezelni a helyi vállalkozókat, szakembereket. Az ő tudásuknak, munkájuknak és helyismeretüknek nagy szerepet szánunk a repülőtér sikeres beindítása és üzemeltetése során, folytatódik közleményük.

A fejlesztés várható gazdasági hatása

A repülőtér fejlesztése következtében a kapcsolódó iparágakkal együtt az elkövetkezendő tíz évben várhatóan több, mint 1500 új munkahely létesül a repülőtéren, illetőleg a hozzá szorosan kapcsolódó gazdasági övezetben. Véleményünk szerint a Mezőkövesdi kistérségben a várható ingatlanfejlesztéseknek, a turisztikai fejlesztéseknek és a rátelepülő iparágaknak köszönhetően további több ezer új munkahely teremtődhet. A munkahelyek és az új közlekedési ág megjelenésével a betelepülési hajlandóság dinamikusan növekedni fog mind a lakosság, mind a gazdasági szereplők körében.

A repülőtér fejlesztése

Fieldstone Kft, mint a repülőtér üzemeltetője vállalja, a repülőtér fejlesztését, a rendszeres légi forgalomhoz szükséges engedélyek és jogosultságok megszerzését. Az első ütemben (1-3 éves időszakban) végrehajtani kívánt és vállalt fejlesztések az alábbiak: A kifutópálya alkalmassá tétele repülőgépek fogadására, kifutópályához tartozóan legalább ICAO 1. kategóriájú fénytechnika telepítése, rádió-navigációs rendszer telepítése, a repülőtér területén alapvető infrastruktúra kiépítése, a repülőtér biztonsági követelményeinek megfeleltetése, a légi utas- és teherforgalom kiszolgálására alkalmas infrastruktúra és épület megépítése, a légi irányítás feltételeinek megteremtése.

A jövőbeli fejlődés megkívánja a légiforgalomhoz szorosan kötődő tevékenységek betepülését a repülőtér területére, ilyenek különösen például a repülőgép szerelő hangárok, Air Cargo átrakó és tároló bázisok, melyek további gazdasági bővülést eredményeznek a régióban.

Szóljon hozzá!