ZETApress

hírportál

Se bevétel, se pályázat

Néhány hete kérdést tett fel Fellegi Tamás klímapolitikáért felelős miniszternek Szabó Imre, a környezetvédelem eddigi utolsó minisztere. Arról érdeklődött, hogy hazánk csupán tétlenül szemléli jelentős szén-dioxid vagyonának elvesztését, amíg versenytársaink jelentős mennyiségű AAU kvótát értékesítenek.

Egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdése ? különösen egy ilyen speciális szakmai témában ? ritkán sikerül olyan jól, hogy abból médiahír legyen. A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében azonban szükséges néhány kiegészítést tennem a miniszteri válaszhoz ? írta az ex-miniszter.

A jelenlegi minisztériumi vezetés előszeretettel hivatkozik arra, hogy tehetetlenségének oka az előző kormány klímapolitikája. Lássuk mi is az igazság: A tőzsde négy napos leállását követően korábban soha nem látott érdeklődés mutatkozott a magyar kvóták iránt. Mindez az bizonyítja, hogy a kereskedés felfüggesztésének nem volt negatív hatása hazánk kvótapiaci helyzetére. Ahogy az közismert jelenleg számos európai uniós országban áll a kereskedés, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezen országok ne terveznék kvótájuk értékesítését. Érthetetlen számomra a jelenlegi kormány tőzsde iránti aggodalma. Ehelyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy bevételeket teremtenek az emberek energiaköltségeinek a csökkentésére.

Ráadásul a pusztán profitérdekeket figyelembe vevő értékesítési stratégiával, mintegy kétmilliárd forint bevételhez jutott hazánk. Ebből panelprogramot, izzócsere programot, továbbá buszrekonstrukciós programot valósítottunk meg, készítettünk elő. A profit tehát, az energiaköltségek csökkentésével az embereknél, kibocsátás-csökkentéssel pedig a környezetben jelentkezett!

A miniszterségem idején elért bevételekből nagyságrendileg ötmilliárd forint még nem került felhasználásra. A minisztérium tájékoztatása szerint ebből a pénzből panel és nem panel épületek energia-hatékony felújítását és energiatakarékos új épületek építését tervezik támogatni. Ehhez nem kellene mást tenni, mint újra megnyitni a meglévő pályázatokat. Ha valóban ez a kormány célja, akkor elfogadhatatlan, hogy 9 hónap alatt még ennyit sem tudtak megtenni az emberekért.

Fel kell, hívjam miniszter úrnak a figyelmét arra is, hogy a kormányváltást megelőzően mintegy 12 milliárd forint bevételt lehetett volna biztosítani épületek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, ablakcserére, energiatakarékos izzók és háztartási gépek cseréjére. Ekkora forrásból akár kétszázezer hűtő- és mosógép, vagy tízmillió energiatakarékos izzó cseréjét, vagy 15 ezer panellakás felújítását lehetett volna megvalósítani.

A Fidesz többségű korábbi Környezetvédelmi bizottság határozatában azonban úgy foglalt állást, hogy felkéri a környezetvédelmi minisztert, hogy a kormányváltásig ne kerüljön sor CO2-kvótaértékesítésre. Ezzel a döntésével a Fidesz ettől a lehetőségtől megfosztotta az embereket. Lehet, hogy a jelenlegi kormányerő a korábbi bizottsági döntést úgy értelmezi, hogy az Orbán-kormány leváltásáig ne kerüljön sor kvótaértékesítése?

Örömmel olvastam miniszter úr válaszát, melyben arról ír, hogy fontosnak tartjuk, hogy azok (mármint a kvótaszerződések) rögzítsék, hogy a bevétel mekkora hányada milyen zöldítési célra legyen fordítva. Szeretném jelezni, hogy az önök részéről oly sokszor támadott kvótaszerződés pontosan meghatározta, hogy a bevétel milyen zöldítési célra és mekkora összegben fordítható. Bízom benne, hogy a bevételeket a szerződésnek megfelelően fogja a kormány felhasználni.

Összefoglalva: miniszterségem idején kvótát értékesítettünk és volt bevételünk, a jelenlegi vezetés nem akar, vagy nem tud eladni. Az előző kormánynak volt a lakosságnak szóló energiatakarékossági programja. A Zöld Beruházási Rendszer keretében panelprogramot és izzócsere programot hirdettünk, hagyományos építésű lakóházak felújítását, valamint háztartási gépek cseréjét támogattuk. A jelenlegi kormánynak még egy pályázati felhívásra sem futja. Az előző kormány a klímapolitika területén a lakosság érdekeit nézte és az ő kiadásaikat csökkentő programokat finanszírozott (melyek nem mellesleg a gazdaságban is bevételt eredményeztek), a jelenleginek csak kínai és mexikói luxusutazásra futja. Olyan utazásokra, melyek esetében még a luxusszállodák nevét sem merik elárulni ? írta az ex-miniszter a miniszteri válasz margójára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Válasz az ex-miniszternek | ZETApress

Szóljon hozzá!