ZETApress

hírportál

Kiváló tanulók a Hungexpón

Április 23-tól 25-ig rendezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal közösen a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) országos döntőjét a ?Szak (ma) Sztár Fesztivál? keretében, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, 15 szakmában a nappali tagozaton végzős tanulók számára, tudtuk meg a mai sajtó-reggelin a SAS Radisonban.

A versenyek célkitűzése kiemelten a ?fizikai szakmák? társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése révén. A célok között szerepel a magyar szakképzés színvonalának emelése, a szakképzés eredményeinek minél szélesebb körű bemutatása, a végzős tanulók és iskoláik (tágabban a magyar szakképzés) szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak. A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára a jelenleginél alaposabb, átfogóbb megmérettetés, kiemelkedő eredmények lehetőségének megteremtése, a széleskörű nyilvánosság bevonása, a gyakorlati szintvizsga szerepének erősítése, a döntőre továbbvitt pontszámokba ugyanis a szintvizsgán elért pontszámok is beszámítanak. Életszerű, gyakorlatorientált, kompetenciákat mérő feladatsorok bevezetése. Az SZKTV-t a jövőben kiegészíti a korábban végzett ifjú szakmunkások szakmai versenye. A legjobb ifjú szakmunkások kerülnek be a versenybe, ahol ifjabb társaikéhoz hasonló díjakra és elismerésekre számíthatnak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szervezés folyamán együtt kíván működni minden olyan, a szakképzésben érintett szervezettel, az iskolákkal, a szponzoráló cégekkel, esetleg intézményekkel, amelyek a minőségi és korszerű szakképzés iránt elkötelezettek. Újdonságnak számít, hogy a Szakma Kiváló Tanulója Verseny elődöntőit országosan a területileg illetékes megyei kamarák szervezték és bonyolítják le. Ugyanakkor a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál-jellegű rendezvény keretében zajlik majd.

A rendezvényt a tervek szerint Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter nyitja meg, míg a díjkiosztó ünnepélyen Kiss Péter kancelláriaminiszter részvételére számítanak. Az MKIK szervezésében a területi kamarák közreműködésével a hálózatszerű működés biztosította valamennyi megyeszékhelyen az írásbeli elődöntők lebonyolítását. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem kért nevezési díjat a tanulók után.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny írásbelijén a 15 szakképesítésben országosan kétezer tanuló vett részt. A legtöbb diák az asztalos (17%), fodrász (12%), szobafestő-mázoló és tapétázó (11,7%), és a kozmetikus (10,3%) szakmában volt. A legkevesebben a kárpitos (2,2%), ács-állványozó (1,7%), bőrdíszműves (0,6%), férfiruha-készítő (0,4%), szakmát képviselték. Az a versenyek döntőjén résztvevő tanuló, aki az írásbeli, a gyakorlati, illetve a szóbeli versenyen eléri az ott megszerezhető pontok 60 százalékait, jeles osztályzatot kap és az adott versenyrésznek megfelelő vizsga alól később mentesül.

A gyakorlati és szóbeli döntők idején az érdeklődő iskolák diákjai – egynapos szakmai kirándulás keretében – ingyenesen vehetnek részt a rendezvényen. Aprilis-23-án és 24-én a vidéki iskolákból nyolcezer, míg Budapestről két- és félezer diák várható látogatóként. Április 25-én lesz az ünnepélyes díjkiosztó. A fesztivál ideje alatt több helyszínen is zajlanak az események.

A szakmai versenyek, a szponzoráló és a szakképzésben érintett cégek, valamint a pályaválasztásban érintett iskolák kiállításai a vásárközpont ?B? pavilonjában lesznek. Az egyes szakmák újdonságait és a támogató cégeket bemutató szakmai előadások a ?B? pavilon emeleti Médiatermében és a vásárközpont Konferencia Központjában láthatók, illetve hallhatók majd. Közben a 16-os pavilonban szórakoztató programok várhatók, ahol többek között az ország szakközép- és szakiskoláinak különböző művészeti csoportjai táncos, zenés műsorszámokkal, fiúkórussal, szakmákat megjelenítő show-műsorral és divatbemutatókkal lépnek majd fel. További információ kérhető Szilágyi János oktatási és képzési igazgatótól a 474-5132 telefonszámon és e-mailen.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szakma Sztár Fesztivál a Hungexpón

Szóljon hozzá!