ZETApress

hírportál

Mindig lesz gáz!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a sajtóban ma megjelent, a gázellátás várható alakulásáról szóló információkkal kapcsolatban az alábbi állásfoglalást teszi közzé ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A fogyasztók biztonságos ellátása folyamatos. A rendelkezésre álló források (tárolói készletek, import, hazai kitermelés) biztosítják minden felhasználó megszakítás nélküli és az igényelt mennyiségben történő ellátását.

Az esetleges ellátási kockázatok kezelésére a jogszabályi környezet megfelelően kidolgozott, részletes forgatókönyvek alkalmazását teszi lehetővé, melyek indokolt esetben automatikusan életbe lépnek. A hatályos jogszabályok alapján tehát a földgázellátás folytonossága minden felhasználó számára biztosított, akkor is, ha egy szolgáltató nem lenne képes eleget tenni vállalt kötelezettségeinek.

A Magyar Energia Hivatal jogkörénél fogva ? mint erre hivatott szervezet ? rendszeresen ellenőrzi az engedélyeseket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatos kapcsolatban áll a Magyar Energia Hivatallal. Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (EMFESZ) körül kialakult helyzetet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium figyelemmel kísérte. Az ellátási kötelezettséggel kapcsolatos bármely problémák esetére pontos szakmai eljárásrend lép életbe.

Amennyiben valamely ok miatt az egyik gázkereskedő vagy gázelosztó cég nem tudná teljesíteni ellátási kötelezettségét, akkor van olyan hatályos szabályozás, ami alapján az érintett fogyasztók ellátása biztosítható, hiszen a szerződésszerűen működő fogyasztó ellátás nélkül semmilyen körülmények között nem maradhat.

Vonatkozó jogszabályok: A földgázellátásról szóló 2008/XL. törvény 41-45. § részletesen szól az úgynevezett végső menedékes szolgáltatásról. A végső menedékes kormányrendelet a földgázkereskedő működésének lehetetlenülése esetén, a felhasználók földgázellátását veszélyeztető helyzet fennállása következtében alkalmazandó eljárásról szóló 48/2010. (II. 26.) Kormányrendelet.

Szóljon hozzá!