ZETApress

hírportál

Indexen az M&A

Előkelő helyen Magyarország az M&A érettséget vizsgáló világindexen: a 36. helyen áll a 175 ország közül. A lista élén hagyományosan Kanada, az Egyesült Királyság, Japán és az Egyesült Államok áll. Egyre fontosabb szerep jut a fúzióknak és felvásárlásoknak a növekedésben.

A 175 országra kiterjedő jelentés azt vizsgálja, mennyire kedvezőek a körülmények a vállalati fúziókra és felvásárlásokra az egyes országokban. Az Ernst & Young által támogatott felmérést a City University of London keretében működő Mergers and Acquisitions Research Centre (MARC) készítette ? tudatta Gurzó Ákos, Ernst & Young.

A tanulmány hat tényező alapján értékeli a fúziókat és felvásárlásokat befolyásoló kockázatokat és lehetőségeket az egyes országokban: a gazdasági, pénzügyi, politikai és szabályozási környezet, a társadalmi és kulturális adottságok, valamint a technológiai fejlettség.

Előkelő helyen Magyarország és a régió

Magyarország a 36. helyen áll a 175 országot felsorakoztató listán. Magyarország esetében, a hat mutató közül a technológiai fejlettség kapta a legtöbb, a gazdasági és pénzügyi tényezők a legkevesebb pontot az értékeléskor ? derül ki a felmérésből. A régióban Csehország végzett a legjobb helyen tíz pozícióval megelőzve Magyarországot. A cseheknél a társadalmi és kulturális adottságok kapták a legtöbb pontot, a szabályozási és pénzügyi kérdések a legkevesebbet.

A felmérés egyik fontos tanulsága, hogy az ország mérete önmagában nem határozza meg attraktivitását akvizíciós szempontból. Olyan relatíve kisebb országok, mint Csehország, Izrael, Chile vagy Malajzia a lista élén szerepelnek. Ezek az országok egy-egy vizsgált területen olyan kiemelkedőt mutatnak, ami ellensúlyozza a piac viszonylag kisebb méretét ? mondta Dezse Margaret. Az Ernst & Young Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere hozzátette: Magyarország pozíciói nemcsak a világátlagot tekintve kedvezőek, de régiós szinten is, hiszen megelőzi Szlovákiát, Romániát és Horvátországot is.

Nincs meglepetés az élmezőnyben

Az M&A aktivitás hagyományos központjai, így Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Japán most is a lista élére kerültek. A felmérésből az is kiderül, hogy Észak-Amerika és Nyugat-Európa mögött Ázsia jelent meg, mint a fúziók és felvásárlások legkedveltebb célterülete. Egyre fontosabb szerep jut a fúzióknak és felvásárlásoknak a növekedésben.

A növekedési versenyben nyerésre játszó vállalatok egyre fontosabbnak tekintik a fúziókat és felvásárlásokat. A jelentés is megmutatja, hogy a gyakran egy egységként kezelt ország-csoportokon belül is jelentős eltérések lehetnek. A kihívást ezért az jelenti, hogy mennyire vannak tisztában az akvizíciót végrehajtó társaságok a helyi adottságokkal és kockázatokkal. A sikeres M&A tranzakciók esetében ez jelenti a kulcsot a sikerhez ? mutat rá a jelentés.

Információk a jelentésről

Szabályozási kérdések: a jelentés értékeli egyebek mellett a felügyeleti környezetet és az általános üzleti folyamatokat, például a Világbank Rule of law jelentését felhasználva; vizsgálja a befektetési körülményeket különböző Doing Business ország-besorolások alapján; valamint rangsorolja a külföldi befektetésekre és összefonódás-ellenőrzésekre vonatkozó törvényeket a Global Law Intelligence Unit legutóbbi tanulmánya alapján.

Gazdasági tényezők: a felmérés értékeli a gazdaság stabilitását és erejét, a Nemzetközi Valutaalap mutatóit felhasználva, beleértve a GDP-növekedést, az infláció és az államháztartás helyzetét; vizsgálja a gazdasági szabadságot a The Heritage Foundation jelentése alapján; valamint felhasználja az Economist Intelligence Unit gazdasági struktúra kockázatairól szóló tanulmányát.

Pénzügyi faktorok: a jelentés méri a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférést és a befektetési költségeket, például a részvény- és kötvénypiacok mozgását a Világbank és a Bloomberg adatait felhasználva; értékeli a világbanki kölcsönök elérhetőségét és a munkaerőköltségeket a Világbank adatai alapján.

Politikai tényezők: a tanulmány felméri a vizsgált országok politikai stabilitását és a kockázatokat, például a Világbank Political Stability jelentése és a Transparency International Corruption of officials jelentése alapján. Technológiai adottságok: a jelentés értékeli a vállalkozói környezetet, így például a kiadott szabadalmak számát a Szellemi Tulajdon Világszervezetének adatai alapján. Társadalmi és kulturális tényezők: a felmérés értékeli a népességet, a képzettséget és az oktatást, például a Világbank ezeknek a területeknek a színvonalát vizsgáló jelentéseit felhasználva.

Szóljon hozzá!