ZETApress

hírportál

Szoftver felhasználók szövetségben

Az elektronikus dokumentumok szabadságának ünnepén, alakult meg A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (Open Document Format Alliance) Magyar tagozata, tudtuk meg a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón, az OSA Arany János utcai Archívumában. Amikor bekapcsolja mobiltelefonját, nem szükséges arra gondolnia, hogy egy pontosan 20 éve született, szakmai szervezetek, gyártók, forgalmazók és szolgáltatók által támogatott nyílt világszabványt, a Global System for Mobile Communication-t használja, mondták el az illetékesek.

Nem szükséges erre gondolnia, hiszen a mindenki számára elkérhető nyílt szabvány lehetővé teszi, hogy azonos platformon számos készülékgyártó és GSM szolgáltató versengő ajánlatából válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet, készülékét bárhol, bármikor használhassa, és élvezze a verseny-nyújtotta csökkenő árakat. Amikor ajándékba kap egy CD lemezt kedvenc zeneszerzőjével, nem kell arra gondolnia, hogy immár harminc éve, hogy az audio-ipar két legnagyobb versenytársa, a Philips és a Sony fogott össze, hogy megalkossák a Compact Disc szabványát. Nem kell erre gondolnia, mert a szabványt elérik gyártók, forgalmazók, kiadók, s így bárhol vásárolhat CD lemezt és azt bármilyen készüléken lejátszhatja.

Amikor egy dokumentumot megnyitna más programokban is, vagy lecserélné drágán licencelt irodai szoftvereit gazdaságosabban fenntarthatókra, egészen biztos gondol arra, mennyivel egyszerűbb lenne minden, ha létezne egy mindenki által támogatott és mindenki számára elérhető nyílt dokumentumszabvány, amely biztosítaná, hogy az éppen használt alkalmazásoktól függetlenül minden dokumentum bárhol, bármikor, bármilyen eszköz segítségével olvasható, szerkeszthető és menthető legyen. Örökkön örökké. Ezért küzdünk. Ennek a végtelenül egyszerű és világos elvnek az érvényesítéséért, az egész világon.

Szabadítsuk fel a Dokumentumokat!

Életünkre egyre erőteljesebb hatást gyakorolnak az elektronikus adóbevallások, on-line pályázati űrlapok, internetes vásárlások és digitális könyvtárak. A jövő tudástárai virtuálisan formálódnak, de hogy mi marad fenn a töménytelen információból, és hogyan férhetünk majd hozzá néhány évtized múlva is, az most rajtunk múlik.

A Dokumentumszabadság Világnapját első alkalommal rendezik meg világszerte. Olyan alulról jövő kezdeményezésről van szó, amely a szabad dokumentum-formátumok és nyílt szabványok terjesztését tűzte ki célul. Miért fontosak ezek? Mert a dokumentumszabadság azt jelenti, hogy mindenki szabadon hozhat létre, küldhet, menthet el elektronikus dokumentumokat anélkül, hogy egy adott cég saját tulajdonú szoftverjét kellene használnia. A zárt rendszerekben tárolt adatok súlyos következményeivel csak akkor szembesülnek a felhasználók, amikor már túl késő, és amikor már kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A technológia képviselői, cégek, vállalkozások, amelyek eszközöket kínálnak az elektronikus adataink, irataink kezelésére, nem kontrolálhatják magát a hozzáférést és a digitális tartalmat sem. Kormányok, önkormányzatok, állami hivatalok és intézmények felelős vezetői nem hozhatnak olyan döntést, amellyel az adófizetők pénzén nem a költségkímélő megoldásokat, az innovációt és versengést elősegítő technológiákat részesítik előnyben.

A Dokumentumszabadság Világnapja kezdeményezés vezető ereje az ODF Alliance nevű szövetség, amely az XML alapú, tavalyi ISO szabvány (ISO/IEC DS 26300), Open Document Formát elnevezésű szabványt igyekszik népszerűsíteni. Az ODF formátum kompatibilis minden nyílt szabvánnyal és használata garancia lehet a jövőnkre és szabadságjogaink gyakorlására. Eddig több száz szervezet lépett be a Szövetségbe, a technológia képviselői mellett jócskán akadnak felsőoktatási intézmények, kormányszervek és non-profit szervezetek, akik kiállnak a formátum mellett, sőt egyes országok kormányai pl. Brazília, India és az USA egyes államai már kötelező érvénnyel be is vezették az államigazgatásban. Az Európai Közösség 2010-től irányelvben szabályozza, hogy a közbeszerzési eljárásokon csak olyan termékekkel lehet indulni, amelyek megfelelnek a nyílt szabványoknak. Március 26-a és a Dokumentumszabadság Világnapja egyben alkalom arra, hogy bejelentsük az ODFA magyarországi szervezetének a megalakulását és tájékoztassuk közvéleményt céljainkról.

Miért fontosak a nyílt szabványok? Azért, hogy az egyes számítógépes programok, szoftverek tudjanak egymással kommunikálni, és a szoftverek kiválasztása a tényleges értékükön alapuljon, s a felhasználók döntési szabadsága ne sérüljön. Ezek a szabványok teszik lehetővé, hogy a formátumoktól való függőség, következésképpen a szoftverforgalmazóktól való függőség megszűnjön.

Szóljon hozzá!