ZETApress

hírportál

Siemens-adomány

A Siemens AG hárommillió dollárt adományoz a CEU Integritásoktatási Projektje számára. A Siemens AG szervezeti integritás programja keretében a Közép-európai Egyetem (CEU) több országot átfogó programja hárommillió dolláros támogatásban részesül.

A projekt Kelet-Közép-Európára és a volt szovjet tagköztársaságokra terjed ki, s egyike annak a 17 programnak, amelyet a Siemens a kezdeményezés első körében támogat. Az együttműködés 2011 januárjában kezdődik ? jelentette be a társaság. A nemzetközi sajtóanyag magyar változata idekattintva olvasható.

Mivel a CEU nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, biztosak vagyunk benne, hogy megbízható, hosszú távú partnere lesz vállalatunknak ? mondta Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója. ? Ezzel az együttműködéssel tovább mélyítjük a kapcsolatot az intézménnyel ? tette hozzá.

A Siemens AG csütörtökön jelentette be, hogy melyek azok az első korrupcióellenes projektek, amelyeknek finanszírozásához a tiszta piaci viszonyok megteremtése érdekében a százmillió dolláros szervezeti integritás programja keretében hozzájárul. A kezdeményezés része a Világbank és a Siemens AG között létrejött, 2009. július 2-án aláírt átfogó rendezési megállapodásnak.

A Siemens nemrégiben vezette be és azóta is sikerrel alkalmazza átfogó ?compliance? programját. Most ennek a tapasztalatait szeretnénk megosztani ? mondta Kühn János, a Siemens regionális compliance-vezetője. ? Célunk az etikus eljárások előmozdítása az üzleti tranzakciókban, valamint méltányos és fenntartható piaci viszonyok kiépítése más vállalatokkal, kormányzati szervekkel és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve.

A CEU Üzleti és Kormányzati Integritás Oktatási Projekt célja az olyan magatartási modellek tanulmányozása, amelyek magas szintű integritást és vezetési gyakorlatot biztosítanak az üzleti és a kormányzati szférában egyaránt. Ilyen, már létező modellek elemzésével a projekt azt kutatja majd, milyen módszerekkel lehet a jelenlegi és leendő üzleti vezetők és tisztviselők magatartását olyan módon befolyásolni, hogy az megfeleljen a ?best practices? gyakorlatának, elősegítve ezzel a korrupció minimalizálását a kelet- és közép-európai régióban, valamint a volt Szovjetunió tagállamaiban.

A projekt révén diákok és vállalati vezetők egyaránt olyan gyakorlatközpontú tudásra és szakértelemre tehetnek szert, amelyet gyengén szabályozott állami környezetben is hasznos módon gyakorolhatnak. A projekt kiemelt célja, hogy kedvező irányban befolyásolja mind az egyéni magatartást, mind a korrupciót lehetővé tevő közszférát és üzleti környezetet.

Nagy örömmel fogadjuk a Siemenstől ezt a jelentős támogatást, amellyel a CEU integritási és korrupcióellenes oktatási programjának továbbfejlesztéséhez járul hozzá. A projekt szíve és középpontja a CEU Üzleti és Kormányzati Integritás Oktatási Központ, amely a Tiri-Making Integrity Work nevű intézményi partnerével szoros együttműködésben valósítja meg a projektet annak érdekében, hogy az integritási oktatási programok régió-szerte minél szélesebb körben megvalósuljanak ? mondta John Shattuck, a Közép-európai Egyetem elnök-rektora.

A CEU keretein belül megalakuló Üzleti és Kormányzati Integritás Központ (Center for Integrity in Business and Government ? CIBG), amely az üzleti és kormányzati integritás kimagasló oktatásának regionális központjaként működik majd, s mint ilyen a téma és az ahhoz kapcsolódó oktatás fontosságára irányítja a figyelmet, tovább növelve az ilyen irányú tevékenységek hitelét.

A CIBG felépíti az Integritás Oktatási Keretprogramot (Integrity Curriculum Framework), meghatározza a képzési célokat, valamint kidolgozza a helyi oktatási programokra vonatkozó irányelveket. Etikus magatartást oktató kurzusokat indít posztgraduális, MBA és vezetői oktatási programokon belül a CEU Üzleti Karán (CEU Business School), valamint a CEU Közpolitika Karán (CEU School of Public Policy). A magán- és állami szféra szereplőinek jelentős mértékű bevonásával olyan esettanulmányok készülnek majd, amelyek szemléletesen bizonyítják, hogy a vállalatok versenyképesek, a kormányok pedig etikus magatartással is működőképesek maradhatnak.

A Tiri-Making Integrity Work az elkészült tanterveket a célrégió kulturális és oktatási keretrendszereihez igazítja, rugalmasan kibővítve a projekt alkalmazási lehetőségeit. Ezen túlmenően a Tiri-Making Integrity Work oktatókat is képez majd a témában, akik kidolgozzák a felsőfokú, valamint vezetői képzések üzleti és közigazgatási kurzusainak tantervi követelményeit és oktatási anyagait.

A Siemens magyarországi projektjéről készült rövidfilm, amelyben Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója és John Shattuck, a CEU elnök-rektora, beszélget a projektről, idekattintva érhető el. A Siemens és a Világbank között létrejött átfogó egyezség annak a vizsgálatnak az eredménye, amelynek során a vállalat szembenézett a globális üzleti életben tanúsított korábbi helytelen magatartásával.

Az egyezség részeként a 2007 előtt elkövetett jogsértések miatt a Siemens AG orosz leányvállalatát négy évre kizárták a tenderekből. A határozat annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet a Világbank Feddhetetlenségi Alelnöksége folytatott csalás és megvesztegetés gyanújával a banki finanszírozású moszkvai városi közlekedési projekttel kapcsolatban. A Siemens szervezeti integritás programja keretében odaítélt támogatások feltételeiről, valamint az első támogatási megállapodásokról idekattintva olvashatunk részletes információt.

Szóljon hozzá!