ZETApress

hírportál

MFB-hitel a vállalkozóknak

Március végétől igényelhetik a mezőgazdasági vállalkozók az MFB kedvezményes forgóeszköz hitelét. Húszmilliárd forintos hitelkeret, akár kétszázmilliós hitelösszeg van a pakliban. Saját erő nem szükséges, maximum ötéves futamidő, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A Magyar Fejlesztési Bank Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogramja a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások, és őstermelők érdekeit szolgálja. Ők igényelhetik, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához, jó minőségű termékek előállításához. A húszmilliárd forintos hitelkeret az MFB refinanszírozásával a hitelintézeteken keresztül érhető el. Az igénylők egymilliótól kétszázmillió forintig juthatnak a forgóeszköz beszerzésre felhasználható hitelhez, akár saját erő felmutatása nélkül, legfeljebb öt év futamidőre. A kamat mértéke 3 havi EURIBOR plusz legfeljebb négy és fél százalék évenként.

Az MFB Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram húszmilliárd forintos keretösszeggel kerül meghirdetésre az agrártermékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozók ? egyéni vállalkozások, gazdasági társaságok, szövetkezetek, valamint mezőgazdasági őstermelők ? számára. A legfeljebb ötéves futamidejű és maximum két év türelmi idővel nyújtott forgóeszköz hitel felvételéhez saját erő nem szükséges, kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, vagy előtörlesztési díj sem kerül felszámolásra, mindössze legfeljebb egyszeri 1% folyósítási jutalékot kell fizetni. A felvehető hitelösszeg egymilliótól 200 millió forintig terjedhet, és az MFB re-finanszírozásában a programban résztvevő hitelintézeteknél igényelhető majd.

Erős János vezérigazgató szerint az Agrár Forgóeszköz Hitelprogram elindításával a gabonafélék és a hústermékek piacán világszerte kialakult, a hazai mezőgazdaságot is jelentősen érintő, tartósnak ígérkező költségnövekedés áthidalásához kívánnak kedvezményes forrást nyújtani. A vezérigazgató kiemelte, hogy az MFB többi konstrukciójához hasonlóan, a hazai agrárvállalkozók rendkívül kedvezményes ? 3 havi EURIBOR + legfeljebb 4,5 %/év, azaz 8,1 és 8,9 százalék között ? kamat mellett juthatnak éven túli forgóeszköz hitelhez, amelyet a türelmi időt követően negyedévente, vagy félévente egyenlő tőketörlesztő részletekben fizethetnek vissza.

A hitel azoknak kedvező, akik már belekezdtek vagy terveznek beruházást, de a vállalkozás működtetéséhez is szükségük van forrásra. Kizárólag forgóeszköz-finanszírozásra vehető igénybe, nem használható fel sem beruházás finanszírozására, más hitel kiváltására, sem pedig üzletrész, részvény vásárlására, vagy áfa, illetve exporttal kapcsolatos tevékenység finanszírozására. Viszont felhasználható például takarmányvásárlásra, gépalkatrész beszerzésére, vagy egyéb forgóeszközre.

A forgóeszköz hitelt folyósító hitelintézetek listája és elérhetősége március végétől megtekinthető az MFB honlapján. A hitelfelvételnél a szokásos bankári biztosítékok mellett lehetőség van az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és a Hitelgarancia Zrt. kedvezményes készfizető kezességvállalásának igénybevételére is.

Szóljon hozzá!