ZETApress

hírportál

Sört szeret a Zöld Béka

A Dreher jelentése nyerte idén a Deloitte Zöld Béka Díját. Három ország összesen 44 pályázatát értékelte idén a Deloitte által létrehozott Közép-európai Környezeti Jelentés Zöld Béka Díj pályázatának zsűrije. A legjobb fenntarthatósági jelentést a Dreher Sörgyárak Zrt. készítette.

Reiniger Róbert, a Deloitte Zrt. Környezetvédelmi tanácsadás üzletágának igazgatója elmondta: A 2001-ben létrehozott úttörő kezdeményezéssel a hazai és regionális vállalatok szemléletmódjának változásához szerettünk volna hozzájárulni – ahogy az elmúlt évek bizonyították: sikerrel. Mára a Zöld Béka Díj a környezetvédelmi kultúra terjedésének egyik szimbólumává vált hazánk és a régió vállalatai körében.

A díj tíz évvel ezelőtti megalapítása óta a vállalatok jelentési gyakorlatában lényeges változások történtek. Az akkor jellemző környezeti jelentésekkel szemben ma már főleg szélesebb témakört felölelő, társadalmi, gazdasági kérdésekkel is foglalkozó fenntarthatósági, vagy CSR jelentések készülnek. Ezt mutatják a számok is, idén ugyanis 7 környezeti jelentés mellett 37 CSR illetve fenntarthatósági jelentést vizsgálhatott az értékelő bizottság. Ehhez a változáshoz igazodva, idén először Legjobb környezeti jelentés és Legjobb fenntarthatósági jelentés kategóriában is győztest hirdetett a Deloitte.

Az idei évben a legjobb fenntarthatósági jelentés kategória győztese a Dreher Sörgyárak Zrt. lett, a kategóriában második helyen az OTP Bank Nyrt, a harmadik helyen pedig a Magyar Telekom Nyrt. végzett. A zsűri értékelése szerint a legjobb környezeti jelentést az Audi Hungaria Motor Kft. készítette. A zsűri által a jelentések vizsgálatánál legfontosabbnak ítélt szempontok – mint a nemzetközi összehasonlítások, kitekintések megléte, a cég tevékenységének elhelyezése a gazdaságban, a célok megfogalmazása és teljesülésük vizsgálata, a fajlagos költségek bemutatása és az iparági összehasonlítás ? összességében a Dreher jelentésében kerültek legkomplexebben bemutatásra. Bár a zsűri a fenti szempontrendszer alapján nem sorolta az első helyekre, kiemelendő azonban, hogy a MOL Nyrt. ? a Zöld Béka Díj pályázat rendszeres résztvevője ? idén felvételt nyert a világ legrangosabb fenntarthatósági klubjába, és a közép-európai régióból egyedüliként szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Indexben (DJSI).

A Zöld Béka Díjra a régió bármely országából, üzleti szektortól és az alkalmazottak számától függetlenül pályázhattak azok a vállalatok, amelyek éves jelentésük részeként, vagy külön környezeti, vagy fenntarthatósági jelentésben mutatták be környezeti teljesítményüket. Idén a tavalyihoz képest is tovább növekedett az elkészített jelentések száma, összesen 34 magyar, 8 szerb és 2 horvát jelentést vizsgálhatott a zsűri.

A legjobb külföldi jelentésnek a Holcim Ltd. szerbiai vállalatának pályázatát ítélték. A Zöld Béka Díj zsűrijét idén Zilahy Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, dékán-helyettese, Dálnoky Noémi, az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságának projektvezetője, Panulin Ildikó környezetvédelmi szakújságíró, valamint Dejan Trifunovic, a Szerb Kereskedelmi Kamara CSR projekt koordinátora alkották. Zilahy Gyula, a bíráló bizottság elnöke elmondta: a zsűri tapasztalata szerint az elmúlt évekhez képest jelentősen javult az elkészített jelentések minősége, sőt külön elismerést érdemel és elhivatottságra vall, hogy a pályázók között egyre több kisebb vállalat is felbukkan önkéntes jelentésével.

Az úgynevezett első jelentő vállalatok, azaz akik idén először készítettek környezeti- vagy fenntarthatósági jelentést, nagyon színvonalas, a nagyvállalatokéval vetekedő jelentéseket készítettek. Közülük a zsűri a Grundfos Hungária Kft. jelentését ítélte a kategória legjobbjának. Néhány fontos területen a zsűri véleménye szerint szükség lehet további fejlődésre, a pályázók ugyanis ? néhány cég kivételével ? egyelőre nem fordítanak kellő figyelmet a jelentések iparágon belüli összehasonlíthatóságára, és többségük nem dolgozta fel jelentésében a vállalattal kapcsolatos esetleges negatív média-megjelenéseket, híreket.

A Deloitte

A név az Egyesült Királyságban company limited by guarantee formában alapított Deloitte Touche Tohmatsu Limited társaságra és tagvállalatainak hálózatára utal, melyek mindegyike önálló, egymástól elkülönülő jogi személy. A Deloitte Touche Tohmatsu Limited és tagvállalatai jogi struktúrájának részletes bemutatását idekattintva találjuk.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó-, vezetési, pénzügyi tanácsadási, kockázatkezelési és jogi szolgáltatásokat (ügyfeleinknek együttműködő ügyvédi irodánk, az Ember, Drabos és Szarvas Ügyvédi Iroda nyújtja a jogi tanácsadási szolgáltatásokat) állami és magáncégek részére egyaránt. Több mint 140 országban jelen lévő hálózatán keresztül a Deloitte világszínvonalú szakértelemmel és a helyi igényeknek megfelelő szaktudással felvértezve áll ügyfelei rendelkezésére világszerte. A Deloitte több mint 169 ezer szakértője egytől egyig arra törekszik, hogy a kiválóság mércéjévé váljon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Láncreakció a sörgyárban | ZETApress

Szóljon hozzá!