ZETApress

hírportál

Kiválasztott hölgyek

Női vezetők lettek az Országos Fiatal Vállalkozói Díj kiválasztottjai 2010-ben A félmillió forintértékű kommunikációs kampány mellé szintén félmillió forintértékű különdíjat is kaptak a díjazott hölgyek ? tudatta Okolicsányi Máriusz.

A Fiatal Vállalkozók Hete rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye az Országos Fiatal Vállalkozói Díj átadása volt. A díj kiválasztottja idén nem egyetlen vállalkozó lett, hanem egy fiatal testvérpár, akik női vállalkozókként az első magyarországi coworking munkamodellre épített irodateret alakították ki. A költséghatékonyság és a személyes motivációk mellett a díj odaítélésénél szempont volt, hogy klímabarát hőenergiával hűtött és fűtött zöld irodateret működtetnek. A hölgyek vállalata kulturális és üzleti programokkal színesített, inspiratív környezetben szolgál munkaállomással és teljes körű infrastruktúrával a független munkahelyet igénylők számára.

A fiatal vállalkozóknak és a vállalkozó kedvű fiataloknak szóló országos rendezvénysorozat nagy sikert aratott a fiatalok körében. A budapesti és a vidéki rendezvények nagy távolságokból is vonzották a résztvevőket. A tematikus napok szinte kivétel nélkül teltházasak voltak, így közel négyezer fiatalt sikerült megmozgatni egy hét leforgása alatt. Az egész világon egy időben megrendezett Global Entrepreneurship Week több mint 40 ezer eseménnyel, tízmillió résztvevővel zajlott le a világ 100 országában.

A kezdeményezés hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt, hiszen tavaly még ,,csak? 20 esemény tartozott a nemzetközi hét kereteibe, amelynek alkalmával Budapest és 6 vidéki helyszín rendezvényeit látogathatták a fiatalok. Idén már közel 30 rendezvénnyel a fővárosban és 10 vidéki nagyvárosban tartották a Fiatal Vállalkozók Hetét, sőt, számos vidéki helyszínen két-három tematikus nappal is készültek a szervezők.

A 2010-es budapesti tematikus napok folyamán megfigyelhető volt a fiatalok professzionális tevékenysége a háttérben, mivel az előadók gondos kiválasztása mellett a kapcsolatépítő kávészünetek, a panelbeszélgetések és a 15 perces külön blokkok is zavartalanul zajlottak.

A budapesti tematikus napokat követően került sor az Országos Fiatal Vállalkozói Díj idei kiválasztottjainak bemutatására. A két elragadó hölgy őszinte háláját fejezte ki a díjért: ? Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy ránk esett a választás. Örömünkre szolgál a fiatal vállalkozók számára példaként szolgálni, illetve aktívan részt venni életükben, hiszen saját vállalkozásunk célja a motiváló, költséghatékony és fenntartható technológiával működtetett, zöld munkakörnyezet biztosítása vállalkozók számára ? mondták az Országos Fiatal Vállalkozói Díj idei kitüntetettjei: Klementz Kata és Klementz Anna, a Loffice coworking irodatér vezetői.

A díjazottak kiválasztása során a zsűri bizottság figyelembe vette a saját erőből felépített vállalkozás természetét, a tulajdonos(ok) személyes motivációit, a vállalati kultúrát, a szolgáltatás- és termék minőségét, valamint a vállalat társadalmi hasznosságát is. A hölgyek által kreatív alapokra helyezett vállalkozás jótékony hatása a vállalati kultúrára és a társadalomra megmutatkozik az általuk üzemeltetett irodatér inspirációs környezetében, és az üzemeltetéshez szükséges geotermikus energia felhasználásában is.

Az Országos Fiatal Vállalkozói Díj kiválasztottjainak felajánlott félmillió forint értékű kommunikációs kampányt a kommunikációs szakma egyik neves szakértője ajánlotta fel, aki vállalati filozófiájában a trend-teremtést és a folyamatos megújulást helyezi előtérbe, miközben a klasszikus megoldásokat is a változó piaci helyzetekhez igazítja, ezért az együttműködésnek mindkét fél kölcsönös örömmel néz elébe. Egy másik hasonló szemléletű szervezet, az Eccentric kezdeményezése keretén belül ajánlott fel fél millió forint értékű fogászati kezelést, ami híven tükrözi azt, hogy a fiatal vállalkozók szemléletét sok esetben a senior vállalkozók is osztják.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) második alkalommal hirdette meg és osztotta ki az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, amelyet 2009-ben alapított a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ? Közép-magyarországi Regionális Szervezetével (VOSZ-KMRSZ) közösen.

Magyarországnak szüksége van a vállalkozói szektor élénkítésére, mivel az ezer lakosra jutó KKV-k száma 55, ami ugyan meghaladja az Uniós 44-es átlagot, mégis a KKV-k a legtöbb területen alulmaradnak az Unióban mért átlagoknál. Ez strukturális különbségekből adódik, mivel a magyar gazdaságban a KKV-kben foglalkoztatottak száma magasabb, azonban a létrehozott hozzáadott érték alacsonyabb, miközben a Magyarországon működő vállalatok megközelítőleg fele részidős vállalkozásként tevékenykedik.

Javasolt a 0,5-ös együtthatóval számolni, amely miatt az ezer lakosra jutó kis- és középvállalatok száma kb. 28-ra tehető. A minősítés szerint Magyarország a megértő adminisztráció, a finanszírozás és az egységes piac követelményeit illetően éri el az EU-átlag színvonalát ? olvastuk a Statisztikai Tükör A kis- és középvállalatok és a vállalkozás helyzete a KSH összeállításában című írásában, a a 2009/109. számában.

Szóljon hozzá!