ZETApress

hírportál

Fellegi Veszprémben

Erős Magyarország: célok, eszközök, eredmények címmel tartott előadást Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a veszprémi Pannon Egyetemen ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Csak egy megerősített állam tud gyorsan és hatékonyan reagálni, közbeavatkozni és érdemi segítséget nyújtani, ha arra szükség van ? hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a veszprémi Pannon Egyetemen a hallgatók és az oktatók előtt tartott beszédében. Csak így biztosítható ugyanis, hogy a közérdek megelőzze a magánérdeket. Fellegi Tamás részletesen beszélt a II. Akcióterv fejlesztési minisztériumot érintő vállalásairól.

A miniszter kiemelte: az állam lehet jó gazdája a közpénznek, a közös vagyonnak. A kormány ennek érekében megerősíti az állami szerepvállalást azokon a területeken, ahol a piac nem jól, vagy nem kellő mértékben látja el a kormányzat által kívánatosnak tartott feladatokat. A kormány a szabályozási feltételek mellett a tulajdonosi feladatok területén is határozottabb állami szerepvállalásra törekszik ? hangsúlyozta a miniszter. Fellegi Tamás megerősítette, a kormány felfüggeszti a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerződéseit. Új PPP-s szerződéseket nem köt, a futó szerződéseket pedig újratárgyalja.

A fejlesztéspolitikai irányvonalak és alapelvek meghatározása és harmonizációja az új kormány gazdaságpolitikai stratégiájával összhangban történik ? emelte ki a miniszter. Így egységes, az összes szereplő számára nyilvánvaló és azonos elvárások mentén indulhat meg a fejlesztéspolitikai rendszer és a szervezetek részletes átvilágítása, valamint az eljárásrendek és a pályázati konstrukciók felülvizsgálata. Mindez jelenleg is zajlik, 2011 elejétől pedig érthetőbb, egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a pályázati rendszer és maga a pályázás is.

Szóljon hozzá!