ZETApress

hírportál

A MÁV Cargo Zrt. értékesítési tendere

A MÁV ZRt. tegnap tartotta a MÁV Cargo Zrt. privatizációs tenderének értékelését, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A privatizációs tender első három helyezettje a következő: 1. Rail Cargo Austria AG és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102 és félmilliárd forintos ajánlatával, 96,67 ponttal; 2. a Spedtrans és a Slavia Capital konzorciuma 86 milliárd forintos ajánlattal, 80,07 ponttal; 3. Cargo Central Europe Konzorciuma 55 milliárd 138 millióforintos ajánlattal és 53,75 ponttal. A MÁV ZRt. az első helyezettel az eredmény kihirdetését követően megkezdi a szerződéses tárgyalások előkészítését. A szerződés megkötésére várhatóan 2008. első napjaiban, a zárásra ? a szükséges engedélyek megszerzését követően ? 2008. folyamán kerülhet sor.

A MÁV Igazgatósága ? az Értékelő Bizottsága javaslatai alapján ? tegnapi ülésén értékelte a beérkezett ajánlatokat. A pályázók a munkavállalói kötelezettségvállalásaikra maximum tíz, a megajánlott ? és pénzügyi garanciákkal alátámasztott ? árajánlatra maximum 90 pontot kaphattak. Az értékelés során előbb a munkavállalói pontok kerültek kiosztásra, a külön zárt borítékokban beadott árajánlatok bontására csak ezek után került sor. Az árborítékok az értékelés időpontjáig közjegyzői letétben voltak. A MÁV ZRt. Igazgatósága a New World Recources Transportation B.V. által benyújtott ajánlatot a pályázati kiírás rendelkezéseivel ellentétes tartalma miatt érvénytelennek nyilvánította.

Az Igazgatóság ezek után elbírálta a munkavállalói vállalásokat, majd közjegyző jelenlétében sor került a pályázók által előzetesen ellenőrzött, sértetlen árborítékok felbontására. A MÁV ZRt. Igazgatósága a pályázatok teljes tartalmának megismerése után a Rail Cargo Austria vezette, 102 és félmilliárd forintot ajánló konzorciumot nyilvánította győztesnek. Második helyezett a szlovák Slavia Capital által vezetett konzorcium, míg a harmadik helyezett a Cargo Central Europe konzorciuma.

Mint ismert, a MÁV ZRt. és a MÁV Vagyonkezelő Zrt. május 29-én nyilvános, kétfordulós pályázatot hirdetett a tulajdonában lévő MÁV Cargo Zrt. száz százalékos részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázatot 16 pályázó váltotta ki, az első fordulóban tizenketten tettek indikatív ajánlatot. A MÁV ZRt. az értékesítés során végig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az eljárás törvényessége, tisztasága és átláthatósága folyamatosan biztosított legyen.

A pályázat első fordulójában a MÁV Igazgatósága ? az Értékelő Bizottság javaslatát elfogadva ? augusztus 10-i ülésén döntött arról, hogy a pályázatok magas színvonala és a pályázók pontszámai közötti kis különbség miatt az eredetileg tervezett öt helyett hét pályázót enged a második fordulóba. A második fordulóban a pályázók átvilágíthatták a MÁV Cargo Zrt. működését, találkozhattak a Társaság menedzsmentjével, és helyszíni látogatásokon vehettek részt.

A pályázóknak kötelező érvényű ajánlatukat október 19-én kellett megtenniük. A megadott határidőig az alábbi négy pályázó adott be ajánlatot: Cargo Central Europe Konzorcium; New World Resources Transportation B.V.; Rail Cargo Austria és a GySEV Zrt. konzorciuma; Spedtrans és a Slavia Capital konzorciuma. A pályázók részéről számos megjegyzés, javaslat érkezett a MÁV ZRt. által kiküldött részvény adásvételi szerződés tervezetre, így a felkészüléshez a MÁV-nak hosszabb időre volt szükség, mint azt eredetileg tervezte. A vasúttársaság a MÁV Cargo Zrt. értékesítéséhez kapcsolódóan szükséges munkavállalói érdekképviseleti egyeztetéseket a jogszabályokban meghatározottaknak megfelelően lefolytatta.

Szóljon hozzá!