ZETApress

hírportál

Gazdasági perspektívánk

Tovább nő a munkanélküliség az euró-zónában ? a második negyedévben érte el csúcsát a gazdasági növekedés. A cégek és a fogyasztók is kivárnak ? várhatóan nem változik az alapkamat mértéke ? olvashatjuk az Ernst & Young legújabb jelentésében.

A válság kirobbanása óta nem látott csúcspontra ért a gazdasági növekedés az év második negyedében az euró-zónában, a meglepő eredmények azonban várhatóan nem lesznek tartósak, a második félévben ismét romlani fognak a számok ? derül ki az Ernst & Young negyedéves Euró-zóna Előrejelzéséből. A tanulmány arra is rámutat, hogy tovább nő a munkanélküliség az euró-övezetben és a gazdasági növekedés sem haladja majd meg a 1,4 százalékot 2011-ben.

Az euró-zóna második negyedéves növekedése várhatóan példa nélküli marad még egy ideig. A bejelentett költségvetési megszorítások és adóemelések ugyanis csak ezután éreztetik hatásukat. A kormányzati intézkedések akár egy százalékkal is csökkenthetik majd a GDP-növekedést ? derül ki a jelentésből.

Az erős német gazdaság sem tudja megvédeni az övezetet a várható negatív hatásoktól, így előreláthatóan az eurózóna gazdasági növekedése élesen visszaesik majd 2010 második felében és a következő időszakban is gyenge marad. Ráadásul az Egyesült Államok is lassabban lábal ki a válságból, mint azt korábban sejteni lehetett, emiatt pedig az exportnövekedés sem válhat a válságból kivezető út motorjává az euró-övezet számára ? mutat rá az Európai Központi Bank modelljén alapuló tanulmány.

A mostani adatok azt mutatják, hogy 2011-ben 1,4 százalék lesz a gazdasági növekedés a térségben, a munkanélküliség pedig tovább növekszik egészen 2011 közepéig, amikor is eléri majd a 16,3 milliót az állástalanok száma az övezetben ? az Ernst & Young jelentése szerint.

Mindezek eredményeként várhatóan a vállalatok és a háztartások is kivárnak majd. A cégek valószínűleg tovább halasztják a személyzeti és befektetési döntéseiket, a vásárlók pedig továbbra is a megtakarításra helyezik a hangsúlyt. 2015 lehet majd az az év, amikor az üzleti szféra aktivitása újra eléri majd a válság előtti szintet. Az Euró-zóna Előrejelzés szerint az Európai Központi Bank sem változtat majd az alapkamaton, amely így egészen 2011 közepéig változatlan maradhat.

GDP-növekedés Magyarországon is

Az euró-zónában tapasztaltakhoz hasonlóan Magyarországon is először növekedett a GDP az év második negyedében 2008 közepe óta. Ezzel együtt ebben az évben összességében 0,5 százalékos GDP emelkedés várható Magyarországon. ? Az euróövezet gyenge teljesítménye természetesen a magyar GDP-re is hatással lesz, ezért Magyarországon lassú kilábalási folyamattal számolunk. Azonban ahogyan a beruházások és az építőipari projektek száma újra emelkedni kezd, a magyar GDP növekedése is erőre kap majd. Előrejelzésünk szerint 2012-ben és 2013-ban 4,5-5 százalékos gazdasági növekedés várható ? mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!