ZETApress

hírportál

Válságkezelés és váltóállítás

A legbefolyásosabb államtitkár és három egyetemi tanár ? köztük egy akadémiai doktor és két akadémikus ? tartott nagy ívű előadást a közgazdász vándorgyűlés első napján mintegy félezer közgazdász előtt Szegeden ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár félórát késett, de előadás idejét mintegy negyedórával meghosszabbította eredeti szakmájához híven, mivel az egyetem után revizor volt. Ízekre szedte az elmúlt nyolc évet adatokkal alátámasztva és nyolc pontban foglalta össze a teendőket.

Török Ádám akadémikus egyetemi tanár A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában című előadásában nemzetközi áttekintetést adott a világválság utáni helyzetről és teendőkről.

Balázs Péter egyetemi tanár, korábbi uniós biztos az EU boszorkánykonyhájába adott betekintést. Humorosan előadott kiváló előadása felrázta az elálmosodó társaságot. Az EU t egy ötven éves gazdag hölgyhöz hasonította, akinek sok pénze van, és az újonnan belépök pedig fiatal emberek, akik a kegyeit keresik, és messziről csodálják, és amikor közelebbről megismerik, rájönnek, hogy nem is olyan szép. Felhívta a figyelmet, hogy a csehek a szlovákok és a magyarok nem beszélnek az EU biztosaikkal, mert az előző kormányok nevezték ki őket.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora Válságkezelés a kutatás-fejlesztésben című eladásában az innováció fontosságát hangsúlyozta, hogy az államnak válságos időben jobban kellene támogatni mondta. arról beszélt, hogy az oktatási rendszer elhibázott Magyarországon néha akkor tesznek jól az egyetemek, ha szabotálják az ostoba előírásokat.

A vándorgyűlés címe jelzi: szó lesz mindazon gazdaságot érintő döntésekről, amelyek már megszülettek a tavaszi parlamenti választások óta, az eddigi válságkezelés eredményeiről, valamint hallhatnak az érdeklődők a kormány tennivalóiról, a tervezett gazdaságélénkítési lépésekről, a strukturális átalakításokról is ? olvashattuk a Magyar Közgazdasági Társaság 48. Közgazdász vándorgyűlését beharangozó bulletinben.

Szóljon hozzá!