ZETApress

hírportál

Nádból energia ? Energianád

Szeptember közepén, Budapesten került megrendezésre a Biowatt konzorcium által sikeresen megvalósított és az NKTH által támogatott energianád kutatási projekt zárókonferenciája, ahol a konzorcium kutatói ismertetették a projekt szakmai eredményeit.

A Szinergia Kft, a Petényi Kft és a Szent István Egyetem által létrehozott Biowatt konzorcium a 3 éves kutatási munka keretében az energianád (mischantus) hazai termeszthetőségével, felhasználhatóságával kapcsolatban végzett teljes körű, az energianád értéklánc minden elemére kiterjedő vizsgálatokat. A klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok légköri szintjének emelkedése, környezetünk növekvő terhelése és a korlátozott fosszilis energiavagyon a világ országait a megújuló energiák szélesebb körű felhasználása késztetik.

Az EU energiapolitikájában különösen nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiák részarányának növelésére. Hazánk helyzetét rontja a nagyfokú energiaimport függőség, s a fosszilis energiahordozók felhasználásának kiemelkedően magas aránya. Magyarországon a biomassza energia előállítása lehet a megoldás az EU-s irányelvek betartására. A élelmiszerként nem használható energianövények között az energianád várhatóan a legalkalmasabb és legnagyobb szárazanyaghozamának köszönhetően ilyen energianövény.

A Biowatt projekt kutatásai igazolták, hogy az Energianád (miscanthus) termeszthető az ország egész területén. Ellenáll a fagynak még az egyik leghidegebb Nógrád megyei termőhelyen, Felsőpetényben is. A miscanthus köztermesztésbe vétele mellett szóló érvek között előkelő helyet foglal el, hogy termesztése nem igényel drága, speciális gépeket. Talajművelésre az ültetvény akár 20 éves élettartama alatt csak egyszer van szükség, az ültetvény telepítése megoldható a hazai gépparkkal, betakarítására pedig a szálastakarmány készítés gépsora alkalmas.

Az energianád gépészeti, növényélettani és termesztési, valamint üzleti szempontú szinergikus vizsgálatának eredményeként megszületett az agro-franchise üzleti modellje feltárva a növényben rejlő üzleti lehetőségeket, valamennyi érintett szereplő részére képzési, oktatási anyag került kidolgozásra az ismeretek széles körű terjesztése érdekében. Fentieken túl az érdeklődök egy mintagazdaságban is megtekinthetik az ültetvényt, s a termesztés mikéntjét, a Nógrád megyei Felsőpetényben.

A projekt eredményeit a gödöllői agráregyetem azonnal megjelenítette az oktatásban, de a konzorciumi tagok az eredményeknek a gazdasági élet szereplői számára történő átadására, hasznosításra, az eredmények széles körű terjesztésére készülnek a közeljövőben.

Szóljon hozzá!