ZETApress

hírportál

Nyugat-dunántúli gyáravató

Száz új munkahely a PEZ és az Ed.Haas új, jánossomorjai gyárában. Kilencven országba exportálnak élelmiszer-ipari termékeket hazánkból ? tudtuk meg a délelőtti gyáravatón.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára avatta fel a mai napon az Ed.Haas Hungaria Kft. és a PEZ Production Europe Kft. új, 6000 m2-es, jánossomorjai gyárát. A teljesen önerőből, egymilliárd forintból megvalósuló beruházással a PEZ Magyarországra hozta ausztriai gyártását, így Európa egyetlen PEZ előállítójává vált, az Ed. Haas pedig bebizonyította, hogy a gazdasági válság ellenére is képes a fejlődésre. A beruházást követő száz új munkahely megteremtésével, a tulajdonosi kör által összetartozó két cég immár több mint 300 főnek ad munkát a Győr-Moson-Sopron megyei településen.

A Haas család tulajdonában lévő Ed. Haas Hungaria Kft. portfoliójában jelenleg 274 cikkelem szerepel, például a Magyarországon előállított saját márkás termékeik, többek között az új, egészségtudatos táplálkozási igényeket kielégítő Haas Natural termékek, valamint a termelés felét kitevő, nagyobb élelmiszerláncok (Spar, Coop, Cora, Profi, CBA, Penny, Aldi) számára gyártott saját márkás termékek.

Ezen kívül olyan jelentős nemzetközi márkák forgalmazása tartozik még a cég tevékenységei közé, mint a Manner termékcsalád, Zaini csokitojások Disney meglepetéssel, Bioquelle müzlik, Sicilia citromlevek, és a Fisherman?s Friend, stb.

Az Ed. Haas-szal a részben azonos tulajdonosi kör (Haas család), a közös raktár és egy helyszínen történő gyártás, valamint a PEZ cukorkák és Haas pezsgőtabletták forgalmazása által összefonódó PEZ Production Europe Kft. az új beruházással Ausztriából teljesen Magyarországra telepítette a PEZ cukorkák gyártását, ezzel Európa egyetlen PEZ előállítójává vált. A PEZ gyártó üzeme 90 országba szállítja disztribútorain keresztül a Magyarországon előállított termékeinek 95%-át.

Bozori Tibor, az Ed.Haas Hungaria Kft. ügyvezetője elmondta: ? A most felavatott új gyár jelentős mérföldkő a vállalat életében. Egyrészt első alkalommal tudjuk egy helyre összevonni az eddig részben Ausztriában megvalósuló gyártást, másrészt az új gyárban fokozott hangsúlyt helyezünk az egészséges élelmiszerek gyártására.

Az új gyáregységek építése még 2008-ban kezdődött a régebbi gyártás modernizálásának érdekében és a PEZ gyártásának Linzből történő áttelepítésének megvalósításáért. Az egymilliárd forint beruházással elkészült, újonnan felavatott épületegyüttesben, mintegy hatezer négyzetméteren, közel ezerféle termékvariáns előállítása folyik ? tette hozzá Kulcsár Róbert, a PEZ Production Europe Kft. ügyvezetője. Az Ed.Haas és a PEZ a beruházással száz új munkahelyet teremtett és így összesen több mint 300 főt foglalkoztat.

A gyáravatás kapcsán Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte a magyarországi munkahelyek teremtésének szükségességét. A beregi térség országgyűlési képviselője kérdésemre elmondta, hogy Kelet-Magyarországon hasonló fejlesztések csak akkor várhatók, ha megépül az autópálya, melynek alapkövét épp a napokban tették le.

Az 50 perces bejáráson Kulcsár Róbert mutatta be a gyárat. Három műszakban, hétfőtől péntekig folyik a termelés, de szükség esetén hétvégi túlmunka is elrendelhető. Nagy a tisztaság, de sajnos nagy a zaj is. Fülvédő használata kötelező, s a dolgozókat rendszeres hallásvizsgálatra utalják. A környéken sok a szélkerék, de ezek nem direktben látják el árammal az ipari parkot és a várost. Rádolgoznak az E. ON hálózatára, aki azután elszámol velük és továbbítja az elektromos energiát.

Az Ed. Haas és a PEZ közös sikerként tartja számon a beruházás által létrehozott új munkahelyeket, büszkék arra, hogy tavaly, a válság ellenére is túlteljesítették az eredetileg kitűzött eredményterveiket és az idei évben is hasonlóan jó eredménnyel számolnak. Az új gyárban az eddigiekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek majd a folyamatos fejlesztésekre és az egészségtudatos termékek előállítására.

Szóljon hozzá!