ZETApress

hírportál

Konzultálás digitálisan

Digitális Konzultáció és megújuló jogszabályok a sikeres infokommunikációért. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára nyitotta meg az Informatikai Vállalkozások Szövetsége MENTA 2010 ? Sikeres infokommunikáció Magyarország sikerességéért konferenciáját ma Gárdonyban.

Megszólalásában kiemelte, hogy a találkozó része a kormányzati ágazati stratégia alappilléreit meghatározó társadalmi vitának, a Digitális Konzultáció érdemi egyeztetési lehetőséget biztosító folyamatának. A szakminisztérium az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének uniós jogharmonizációs elemeket tartalmazó megújításában is számít a szakmai szervezetek, piaci szereplők véleményére.

Az államtitkár beszédében jelezte: az új kormány tisztában van a szektor teljesítőképességével, GDP-arányos gazdasági mutatóival. Komoly lehetőséget lát arra, hogy pozitív ösztönzők bevezetésével és a bürokratikus akadályok lebontásával az ágazat a magyar gazdaság, a szolgáltatási szektor motorjává váljon. Ezen az úton teremthető még több munkahely az infokommunikációban, így válnak képessé az informatikai vállalatok újabb foglalkoztatottak, további magasan képzett munkaerő alkalmazására ? tette hozzá Nyitrai Zsolt.

E célok érdekében a tárca szakemberei végrehajtható, korszerű és a hazai adottságokhoz illeszkedő ágazati stratégiát készítenek elő, megalkotva a következő évek cselekvési tervét. E koncepciónak eléggé rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen az iparág általános fejlődési trendjének és ütemének, és ne legyen kitéve a gyors elavulás veszélyének. A szaktárca a Digitális Konzultáció keretében a stratégiaformálásba bevonja a civil szereplőket és a legtágabban értelmezett szakmai közeget.

Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy a minisztérium az elmúlt hetekben hozzálátott az elektronikus hírközlés jogszabályi hátterének áttekintéséhez, stratégiai szempontokat tükröző felülvizsgálatához, a tavaly elfogadott uniós irányelvek meghonosításának kidolgozásához. Az átfogó módosításra azért van szükség, hogy Magyarország lépést tudjon tartani a technológiai és piaci fejlődéssel, lehetőség nyíljon az újgenerációs hálózatok beruházás-ösztönzésére, egységesüljenek a frekvenciagazdálkodásra vonatkozó szabályok, kellőképpen érvényesüljenek a fogyasztó-védelemi szempontok és a fogyatékkal élők jogai. A 2003-ban elfogadott elektronikus hírközlésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei az elmúlt hét év jogalkalmazási tapasztalatai tükrében is megérettek a módosításra.

A szaktárca számít az iparági szereplők széleskörű, aktív részvételére a jogszabályok megújításában, ezért október folyamán több tematikus konzultációt tart az érdekeltek véleményének megismerése és becsatornázása céljából ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!