ZETApress

hírportál

Átlátható gazdálkodást

Átlátható és professzionális gazdálkodás az elvárás az állami egyetemekkel szemben ? mondta Fellegi Tamás miniszter az ELTE Szenátusának vendégeként az egyetem 376. tanévét megnyitó ünnepi közgyűlésen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a maga eszközeivel maximális segítséget nyújt az állami felsőoktatási intézmények vezetőinek a közös nemzeti vagyonnal való felelős és hatékony gazdálkodás biztosítása érdekében ? jelentette ki Fellegi Tamás. A minisztert, mint az ELTE volt diákját és oktatóját kérte fel Mezey Barna rektor a beszédre az ünnepélyes megnyitón ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Versenyképes országot csak versenyképes felsőoktatással lehet építeni. Ehhez elengedhetetlen, hogy az intézmények gazdasági működése professzionális és átlátható legyen. Igaz ez a költségvetési források, az európai uniós pénzek vagy az állami vagyonnal, így az állami felsőoktatási vagyonnal való gazdálkodásra is ? emelte ki a vagyongazdálkodást is felügyelő miniszter.

A fejlesztési minisztérium a gazdasági vezetők kinevezésében, az ingatlanértékesítésekkel és a beruházásokkal kapcsolatos döntések meghozatalában nyújt segítséget, és a megvalósulásuk nyomon követésében is aktívan részt vesz. A miniszter rámutatott, hogy az értékmegőrző, lehetőség szerint értéknövelő gazdálkodás része a felsőoktatási intézmények tulajdonában levő épületek, létesítmények jogi és műszaki állapotának pontos, naprakész és hiteles felmérése és folyamatos nyilvántartása.

A pályázati rendszernek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megkezdett egyszerűsítésével a fejlesztési források az állami felsőoktatásban is célzottabban, gyorsabban és hatékonyabban kerülhetnek felhasználásra. A versenyképes felsőoktatás megteremtéséhez a felsőoktatásban részt vevők együttműködését kérte a miniszter és hangsúlyozta, a minisztérium a maga eszközeivel minden segítséget megad ehhez, végül sok sikert kívánt a 2010/11-es tanévhez.

Szóljon hozzá!