ZETApress

hírportál

A MÁV határidőre kiürítette a területet

A területátadás első fázisaként az október 31-i határidőre kiürítette, az irodákat pedig elköltöztette a vasúttársaság a Nyugati pályaudvar azon részeiről, ahol az új Kormányzati Negyedben a Kormányzati Épületegyüttes jelentős része fog felépülni. A terület kiürítésével a vasúttársaság 4,4 milliárd forint vételárelőleghez jut, melyet november 30-ig utal át a MÁV számlájára a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

A kormány május 11-i határozata szerint az új kormányzati negyed egy harminc hektáros területen valósul meg a Podmaniczky utca és a Váci út közötti területen, amelynek nagyobb része a Nyugati pályaudvarhoz kapcsolódóan a MÁV ZRt. tulajdonában volt. Az építkezés megkezdése érdekében a MÁV kiüríti és átadja a szükséges területeket a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. A szerződés szerinti első teljesítés és területátadás a mai napon történt meg.

Mint az már ismeretes, a MÁV ZRt. és ? a Magyar Állam képviseletében ? a Kincstári Vagyoni Igazgatóság augusztus végén ingatlan adásvételi szerződést kötött a Nyugati pályaudvar Podmaniczky utcai oldalán a posta épületétől a Ferdinánd hídon túli kazánházig kb. száz méter széles területre. Az eladás tárgyát képező terület 46 ezer 812 négyzetméter (kb. 4,7 hektár), ahol az építészeti tervpályázat szerint a Kormányzati Negyed épületegyüttese fog felépülni 2009. májusára.

Az átadási határidő teljesítése érdekében a MÁV Zrt. szerződésben vállalta, hogy első ütemben a Podmaniczky utcai oldalon található irodákat, műhelyeket és raktárakat október 31-ig kiüríti. A szerződési feltételeknek megfelelően a terület kiürítése a mai napon sikeresen megtörtént. Az itt működő szervezetek a MÁV ZRt. székházába és más telephelyeire költöztek. A kitelepítésre került funkciók jelentős része nem kötődik a pályaudvarhoz, így az nem nehezíti és akadályozza a Nyugati pályaudvar utasforgalmát és az utas-kiszolgálást.

Nincs megállapodás a MÁV és a szakszervezetek között

A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett november 7-én reggel 6 és 8 óra közötti időpontra. A vasúttársaság az előírások szerint megkezdte az egyeztetéseket a sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatásokról. Az első egyeztetésre kedden, a másodikra szerdán került sor. Egyelőre nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról.

A figyelmeztető sztrájk alatt a szakszervezetek által közlekedtetni kívánt vonatok mennyiségét az érintett vasúttársaságok (a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt, valamint a MÁV Cargo Zrt.) képviselői nem tartották elegendőnek. Az eltérő álláspontok miatt nem született megállapodás. A legközelebbi egyeztetéseket a felek november 6-án, kedden, délután 3 órakor tartják.

Szóljon hozzá!