ZETApress

hírportál

Termékdíjas Elektronika

Díjazták a leginnovatívabb magyar fejlesztést. Magyar Termék Nagydíjjal és a Leginnovatívabb Termék Díjjal ismerték el a külföldön is sikeres, hazai fejlesztésű laborműszert, a száz százalékban hazai tulajdonú high-tech vállalkozás, a 77 Elektronika Kft. termékét.

A cég által kifejlesztett vizeletlaboratórium-rendszert számos magyar és külföldi kórház használja. A készülék egy teljes laboratórium egy rendszerben: képes a teljes vizeletanalízis automatikus elvégzésére, így az eddiginél gyorsabb, részletesebb és megbízhatóbb laboratóriumi vizsgálatok végezhetők, segítve az orvosokat a még pontosabb diagnózis meghatározásában.

A 77 Elektronika Kft. által kifejlesztett kémiai vizelet-analizátor és vizeletüledék-elemző készülék összekapcsolásával létrehozott, integrált laborautomata rendszer is bekerült a Magyar Termék Nagydíj díjazottjai közé. A berendezés egyben elnyerte a Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ különdíját, a Leginnovatívabb Termék Díjat is. Az elismeréseket csütörtökön, az Országházban adták át.

A most díjazott, magyar fejlesztésű készülék a világ számos kórházában, 50 országban üzemel ? nagy előnye, hogy költséghatékony és felhasználóbarát módon tudja kielégíteni a laboratóriumok növekvő igényeit, hiszen automatikusan képes a teljes vizeletanalízis elvégzésére, és az orvosok számára pontos információval szolgálni a vizelet kémiai és üledék-összetételéről egyaránt.

A több magyarországi kórházban ? így például a Pécsi Tudományegyetem Klinikáján ? is alkalmazott rendszer első egysége a kémiai vizelet-analizátor. Ez a készülék (LabUMat) egyszer használatos csíkok leolvasásán keresztül szolgál információval a vizelet 11 kémiai paraméteréről. Az elemzést végző szakembernek mindössze annyi a dolga, hogy betöltsön egy tubus tesztcsíkot a készülékbe, elhelyezze a vizeletmintákkal teli kémcsöveket, majd egyetlen gombnyomással elindítsa a mérést. Az eredmények automatikusan bekerülnek egy adatbázisba, ahonnan később bármikor lekérdezhetők. A készülék másik nagy előnye, hogy nagyméretű, színes, érintőképernyős kijelzője rendkívül egyszerűvé teszi a kezelését.

Az automata vizeletlaboratórium második egysége az automata vizeletüledék elemző (UriSed), mely a világon elsőként ? a manuális mikroszkópos méréshez hasonlóan ? képes egész látóterű, nagy felbontású, digitális felvételeket készíteni a mintában lévő üledékről. A teljes látóteres képeken minden sejt látható, ami a vizeletmintában megtalálható volt. A gép egy alakfelismerő szoftver segítségével ki is értékeli a felvételeket, ami azért fontos, mert a nem automata vizsgálatok eredményeinek pontossága általában függ a vizsgáló személy felkészültségétől, precizitásától és pillanatnyi koncentráló képességétől is.

Mivel a folyamat ennél a módszernél teljesen automatizált, a szakembereknek az időigényes manuális munka helyett az eredmények validálását kell elvégezni, ezzel jelentősen lerövidítve a leletadási időt (TAT). Újdonság az is, hogy a mintákról rendszeresen eltárolt képek segítségével az üledék mennyiségének időbeli változása is könnyen követhető, ami sok betegségnél lényeges plusz információt ad a kezelőorvosnak.

Rendkívül büszkék vagyunk a csaknem egy évtizedes kutatási és fejlesztési munkánk eredményére. Fejlesztés-orientált családi vállalkozásként az elmúlt közel huszonöt évben mindig az innovációt és az állandó, megbízható minőséget tartottuk fő alapelveinknek, melynek köszönhetően vércukorszintmérő készülékeink 1998 évi elismerése után immár másodszor érte cégünket az a megtiszteltetés, hogy elnyertük a Magyar Termék Nagydíjat. Külön öröm számunkra, hogy az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ a mi fejlesztésünknek ítélte oda a Leginnovatívabb Termék Díját is ? hangsúlyozta a parlamenti díjátadón Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

A 77 Elektronika Kft.

A 100%-ban magyar tulajdonú cég 1986-ban alakult Budapesten és hamarosan jól működő, elismert magánvállalat lett. Folyamatos növekedésének záloga, cégfilozófiája, mely innovációra, fejlesztésre épít, fő erőssége a hazai szakemberekből álló, több mint 60 fős kutató és fejlesztő gárda. A 77 Elektronika Kft. tevékenysége magában foglalja a termékei tervezését, mechanikai, hardware és software fejlesztését, miközben jelentős gyártási kapacitással is rendelkezik. Az orvosi elektronika területén a 77 Elektronika Kft. vércukormérő és vizeletelemző reflexiós fotométereket és ezek reagens anyagait gyártja személyes és laboratóriumi használatra. A vállalat, vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon, ugyanakkor számos vércukormérő készüléket fejlesztett ki OEM alapon külföldi piacra is.

Szóljon hozzá!