ZETApress

hírportál

Akcióterv az NFM-ben

A nemzeti érdekek érvényesítése a hazai fejlesztéspolitika legfontosabb célkitűzése az elkövetkezendő években. Magyarország soros uniós elnökségének kiemelt fejlesztéspolitikai feladata az erős kohéziós politika melletti kiállás.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium konkrét akciótervvel készül a kis- és középvállalkozói érdekeket szolgáló pályázati rendszer kialakítására. A legfőbb cél az, hogy a hazai kis és középvállalkozások az EU forrásokból nagyságrendekkel nagyobb arányban jussanak pénzhez a korábbiakhoz képest ? emelte ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Külügyminisztériumban megrendezett Külképviselet-vezetői Értekezlet második napján, tegnap Budapesten.

Tekintettel arra, hogy Magyarország a kohéziós politika fejlesztési forrásainak egyik fő haszonélvezője, hazánk erős kohéziós politikában érdekelt, amely figyelembe veszi a fejletlenebb tagállamok és régiók fejlesztési igényeit is ? mondta Fellegi Tamás. ? Meggyőződésünk, hogy a magyar elnökség fórumot kell szolgáltasson a kohéziós politika kedvező pozícionáláshoz, illetve lehetőség szerint be kell tudni azonosítanunk a jövőről szóló vita lehetséges irányait, a várható kompromisszumos és vitás témákat elősegítve ezzel a soron következő elnökségek munkáját és a vita mielőbbi lezárását. A fejlesztési minisztérium az EU kapcsolatok és a soros elnökség kapcsán felmerülő feladatok kezelésére és koordinálására egy külön helyettes államtitkársággal készül, amelyet Kovács Tamás Iván vezet ? tette hozzá a miniszter.

A miniszter tájékoztatta a résztvevőket a pályázati rendszer átalakításához kapcsolódó feladatokról és azok határidejéről is. Kiemelten fontos az európai uniós források hazai lebonyolítási intézményrendszerének, a végrehajtási rendszer folyamatainak megújítása. A jelenleginél egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítást biztosító rendszer, új eljárási szabályozás megvalósítása 2010. december 31-re valósítható meg. Szintén erre határidőre várja Fellegi Tamás, hogy kialakul az NFÜ hatékony irányítása, és kiépül egy érdemi felülvizsgálati rendszer. A közreműködő szervezetek rendszerének megújítása jövő év december 31-re várható.

Az új hazai fejlesztési források önálló költségvetési fejezetben való megjelenésére 2011. január elsejétől van lehetőség. Egységes új végrehajtási szabályozást ez év végére ígér a miniszter. A támogatási célok Új Széchenyi Tervnek megfelelő szabályozása 2011. január 31-re lesz. Jövő év végére várhatóan kialakul egy egységes információs és monitoring rendszer és egységes fejlesztési menedzsment rendszer a fejlesztéspolitika hatékony és eredményes működéséhez. Mindez annak érdekében, hogy teljes áttekintéssel lehessen kezelni a magyar költségvetés fejlesztésre szánt forrásait, beleértve a hazai és uniós társfinanszírozási összegeket és egységesen lehessen értékelni a fejlesztési programok hatásait is.

Kérdésekre válaszolva Fellegi Tamás elmondta, hogy az energiaellátás biztonságának garantálása elsődleges nemzeti érdek, ezért az állam a szabályozási feladatok mellett, a tulajdonosi feladatok területén is határozott szerepvállalásra törekszik. A miniszter hangsúlyozta a szállítási útvonalak és források diverzifikációjának fontosságát, valamint a régió energetikai infrastruktúráinak észak-déli irányú összekapcsolását. ? A kormány ugyanakkor az importfüggőség csökkentése érdekében elkötelezett alternatív és megújuló energiaforrások terjedésének ösztönzése iránt is ? hangsúlyozta a miniszter.

Szintén kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: a többségi magyar tulajdonban lévő nagyvállalatok esetében a kormány elsődleges célja biztosítani a hazai tulajdoni hányadok megőrzését ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Magyar-flamand együttműködés az EU-elnökség jegyében

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Kris Peeters flamand miniszterelnökkel találkozott tegnap Budapesten. A megbeszélés tárgya az energetika, fejlesztéspolitika, infokommunikáció és közlekedés területén felmerülő közös célok és érdekek megvitatása volt. A felek a találkozón az Európai Unió napirendjén lévő és az elkövetkező években napirendre kerülő szakpolitikai kérdésekről tárgyaltak.

A flamand miniszterelnök egynapos magyarországi látogatása során megbeszéléseket folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel és több magyar miniszterrel is. A miniszterelnöki vizit célja a személyes kapcsolatfelvétel a trió EU-elnökség alatt a magyar partnerekkel. Magyarország a spanyol?belga?magyar elnökségi trió tagjaként 2011. január elsején veszi át a Tanács elnökének tisztségét Belgiumtól.

Szóljon hozzá!