ZETApress

hírportál

Újpest, új pályaudvar

Szombat reggel beindul a forgalom Újpest?Városkapu intermodális közösségi közlekedési csomópont megújított autóbusz-végállomásán. A márciusi sajtótájékoztatón a maketteket nézve felmerült a kérdés, hogy ez valóban kész lesz-e még idén?

Nos, örömmel jelentették be és állapíthattuk meg mi is a délelőtti ünnepélyes átadáson ? ahol Lantai József fényképezett ?, hogy sikerült, az álom valóra vált. Az autóbusz végállomást Sebestyén Enikő vezérigazgató helyettes, Laukó Mária stratégiai és ügyviteli igazgató valamint Fajcsák Lajos kereskedelmi igazgató mutatta be a sajtó és a több intézmény képviselőinek.

A VOLÁNBUSZ Zrt. közel kétszázmillió forint saját forrásból és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretén belül elnyert további kétszázmillió forint vissza nem térítendő, kiegészítő támogatással megújította az Újpest?Városkapu intermodális közösségi közlekedési csomópont autóbusz-végállomását.

A közösségi közlekedés attraktivitásának megőrzéséhez nemcsak a járművek folyamatos cseréje szükséges, mint ahogy történt az elmúlt években az Újpest?Városkaputól induló vonalak többségén, hanem a közlekedést kiszolgáló infrastruktúrának a folyamatos korszerűsítése is.

A munkálatok során átépült a teljes autóbusz-végállomás, megváltozott a közlekedési rend, korszerű hangalapú és vizuális utas-tájékoztató berendezések segítik a tájékozódást, valamint a mozgásukban korlátozottak számára akadálymentessé vált az autóbuszok megközelíthetősége.

Az infrastrukturális fejlesztés által a szebb környezet, a magasabb utas-kiszolgálási színvonal a legmodernebb elvárásoknak is megfelel. Az utas-kiszolgálási színvonal növelése érdekében mintegy 640 m2 perontető épült ki. A terület biztonságának fokozása érdekében a közvilágítás is megújult, valamint térfigyelő kamerák kihelyezésével válik ellenőrizhetőbbé a csomópont. Ezen túlmenően 20 db kerékpár tárolására alkalmas zárható kerékpártárolót alakítottak ki.

A fejlesztés keretében közel 5363 m2 útfelület és 1911 m2 zöldterület kialakítása valósult meg. Az autóbusz-végállomás kilenc kocsi-állásról bonyolítja le az egész napi forgalmat, amely 407 autóbusz érkezését és indulását jelenti.

Az új végállomáson megforduló autóbuszok több mint a fele alacsony-padlós jármű. Holnap megnyílik a Balzsam utca az egyirányú állomási forgalom számára, ami egyúttal az utca 7 méteres szélességben történő átépítését is jelentette. A Balzsam utca ? Váci út kereszteződésében lévő csomópont a zökkenőmentes forgalom-lebonyolítás érdekében jelzőlámpás berendezéssel egészült ki.

A beruházás kiemelt része volt a pályaudvar akadálymentesítésének megvalósítása. Ennek keretében új, hangos és elektronikus utas-tájékoztató berendezések segítik majd a tájékozódást. Továbbá a gyalogátkelőhellyel összekötött járdafelület, illetve a középső peronok kapcsolódási pontjainak süllyesztésével biztosítottá vált a mozgásukban korlátozottak számára is az autóbuszok akadálymentes megközelíthetősége. A vakok és gyengén-látók jobb tájékozódása érdekében a végállomáson egy olyan Braille-írással ellátott tábla került kihelyezésre, amely a Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetségének szakmai segítségével készült el.

Holnap üzemkezdettől a VOLÁNBUSZ Zrt, a BKV Zrt, a Nógrád Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. autóbuszai veszik birtokba a megújult végállomást, ahonnan Dunakeszin át Vácra és Fótra, Vácon át Balassagyarmat felé, Nézsára, Szentendrén át a Dunakanyarba, valamint Csomád – Őrbottyán útirányon át Bercelre, illetve a Vácra közlekedő járatok indulnak. Kocsiállások és desztinációk valamint bővebb forgalmi információhoz a helyszínen kifüggesztett plakátokon, az autóbuszokon és a pénztáraknál kihelyezett tájékoztatókon, valamint az interneten lehet jutni.

A járműállomány megújítása érdekében a társaság az alvállalkozók bevonása mellett tovább folytatta a jó állapotú, korszerű, használt autóbuszok beszerzését. 2009. évben 30db SETRA és 14 db MAN típusú gépjármű beszerzésére, valamint Budapest és Vác között 17db Volvo típusú csuklás autóbusz forgalomba állítására került sor. A saját beszerzések és az alvállalkozások által üzemeltetett autóbuszok bevonása révén sor kerülhetett 195 db elavult jármű leselejtezésére.

A járműállomány megújítását, korszerűsítését célzó intézkedések eredményeként év végére a közlekedési szolgáltatásban részt vevő autóbuszok átlagéletkora 7,9 évre csökkent, és jelentős előrelépés történt a szolgáltatás színvonalában is. A légkondicionálóval felszerelt járművek aránya 61,4%-ot, az alacsony-belépésű, elsősorban az elővárosi közlekedésben részt vevő autóbuszok aránya 26,7%-ot tett ki. Az alvállalkozói járatüzemeltetés részarányának növekedésével párhuzamosan valósul meg a műszaki infrastruktúra optimalizáció a felszabaduló műszaki kapacitás hasznosítása mellett.

A beruházás résztvevői és segítői mellett a volánforgatók vezetői köszönetet mondanak minden utasnak is azért, hogy a felújítás alatti forgalmi változást megértéssel fogadták. A VOLÁNBUSZ Zrt. bízik abban, hogy a megújult végállomás kárpótolni fogja valamennyi utasát a kivitelezés hónapjaiban okozott esetleges kellemetlenségekért!

Szóljon hozzá!