ZETApress

hírportál

Árvadászat iskolakezdéskor

Nemzetközi körkép és profi segítség az Árukeresőtől. Okosan készülünk az iskolakezdésre ? derült ki az Árukereső friss nemzetközi online felméréséből.

A magyar válaszadók 40 százaléka vásárlás előtt ellenőrzi az árakat a neten, csaknem 80 százalékuk pedig semmiképpen sem halasztja az utolsó pillanatra a bevásárlást: már nyáron megveszi a szükséges tanszereket. A törökök, a bolgárok és a portugálok 50 ezer forintnak megfelelő összegnél is többet szánnak az iskolakezdésre, a bolgárok pedig jobban bízhatnak fejszámoló tehetségükben, mint a portugálok, legalábbis a számológép kereslet alapján.

Előrelátó magyarok, spontán törökök

A piacvezető ár-összehasonlító portál Magyarország mellett Romániában, Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában vizsgálta a tanévkezdésre készülők vásárlási szokásait. Az öt országban több mint kétezer fő bevonásával készült online kutatás eredményeiből kitűnik, hogy a magyar árvadászok nagy része tudatosan készül az iskolakezdéssel járó bevásárlásra. A legnépszerűbb módszer az internetes árellenőrzés: a válaszadók 40 százaléka a világhálón cirkálva keresi a legjobb ajánlatokat mielőtt a pénztárcájába vagy bankkártya után nyúlna.

Míg az előzetes netes tájékozódást nézve a nemzetközi középmezőnybe tartozunk, az online vagy offline árellenőrzést követően a tényleges vásárlást tekintve vezetjük a mezőnyt: a magyarok 79 százaléka már júniustól augusztusig be is vásárol az iskolakezdésre, míg a portugálok mindössze 58 százaléka, a románok és a bolgárok 45 százaléka veszi meg a tanszereket szeptember előtt. A legspontánabbak a törökök, ahol a válaszadók 76 százaléka a vakáció alatt nem gondol az iskolára, és inkább utolsó pillanatra halasztja a szükséges bevásárlást.

Minőségre utazunk

Meglepő, hogy a köztudottan ár-érzékeny online árvadászok is nagy hangsúlyt fektetnek az iskolakezdéshez szükséges tárgyak minőségére: a magyarok többsége az ár és a vásárlásra fordítandó idő mellett alaposan megvizsgálja a tanszercsomag, tornafelszerelés, iskolatáska vagy számítógép minőségét is mielőtt a vásárlás mellett döntene. A kutatásból kitűnik, hogy minden második magyar számára fontos, hogy a tanszercsomag ne csak olcsó, hanem tartós és színvonalas is legyen. Öt magyar közül négyen veszik górcső alá a kiszemelt termék minőségét, ha számítógépet szeretnének venni iskolakezdés előtt.

Sokan még ma is attól tartanak, hogy ha az interneten vásárolnak, nem feltétlenül ellenőrizhetik a kiszemelt áru minőségét, mielőtt virtuális bevásárlókosarunkba pakolnánk. Pedig erre ma már számos módszer áll rendelkezésre. Az Árukeresőnél egy-egy termék esetében a részletes leírás mellett a korábbi vásárlók értékelései alapján is tájékozódhatunk.

Iskolakezdés: 15 vagy 90 ezer forintból?

A kutatás eredményei szerint a magyarok közül arányaiban a legtöbben (a válaszadók 40%-a) 15 ? 30 000 forint közötti összeget terveznek költeni az iskolakezdésre. Meglepő, hogy aki magának vásárol be, kevesebbet tervez költeni, mint aki a gyerekének szerzi be a szükséges tárgyakat. A saját részre vásárlók mindössze negyede tervez 15 és 30 ezer forint közötti összeget költeni, sokan ennél is kevesebbel számolnak. Az egy gyereket iskolába indító szülők között többen, minden második válaszadó tervez ugyanekkora összeggel.

Érdekes, hogy a kutatás tanulsága szerint két gyerek esetében nem igazán bővül a szülők rendelkezésére álló keret: a magyar válaszadók két diák tanévkezdésére összesen szintén 15-30 ezer forintot szánnak. Ez a jelenség talán azzal magyarázható, hogy a fiatalabb gyermek az idősebb gyermek korábbi iskolaszereit gyakran megörökli ? mondta el Rácz István, az Árukereső marketing igazgatója.

Romániában kisebb keretből gazdálkodnak, a legtöbben összesen 5 ? 15 000 forintot, míg Törökországban, Bulgáriában és Portugáliában ennél jóval nagyobb összeget, 50 ezer forintnál többet szánnak az iskolakezdésre.

Profi segítség az árvadászathoz

Az Árukereső új aloldallal segít az iskolakezdéshez szükséges tárgyak kiválasztásában, ahol tegnaptól tanszerek arzenálja, különleges ? lányoknak, fiúknak, sőt, speciálisan kolisoknak összeállított ? ajánlatok, illetve a legkedveltebb termékek listája várja a szülőket és a diákokat.

A piacvezető ár-összehasonlító portál az új aloldallal ismét egy lépést tett afelé, hogy vásárlási kalauzzá váljon. Itt ugyanis már nem csak ár-összehasonlításra nyílik lehetőség: az oldal professzionális vásárlási tanácsadóival is kapcsolatba léphetünk, akik hasznos tippekkel látják el az árvadászokat és egy napon belül biztosan választ adnak az érdeklődők kérdéseire.

Szóljon hozzá!