ZETApress

hírportál

Segítség a kkv-knek

Kormányhatározat született a kis és középvállalkozások forrásellátásának javításáról. A kormány határozatában rendelte el, hogy a kis és középvállalkozások forrásellátásának javítása érdekében ? az Új Széchenyi terv irányvonalának megfelelően ? új pályázatokat kell megjelentetni.

A kis- és középvállalkozások részére juttatandó európai uniós források növeléséről szóló 1160/2010. (VII. 30.) Kormányhatározat a Magyar Közlöny július 30-i, 125. számában jelent meg. A kormány határozatában rendelte el, hogy a kis és középvállalkozások forrásellátásának javítása érdekében ? az Új Széchenyi terv irányvonalának megfelelően ? új pályázati felhívásokat kell megjelentetni.

Ennek megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a közvetlen szakmai felügyelete alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azonnal megkezdte a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, valamint a Közép-magyarországi Operatív Program 2009?2010. évekre vonatkozó akciótervei módosításának kidolgozását.

A kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően az NFM és az NFÜ hozzákezdett a pályázati rendszer egyszerűsítését eredményező javaslatcsomag kidolgozásához is. A kidolgozás alatt álló rendszer egyszerűbb eljárásrendet jelent majd a kis- és középvállalkozások számára.

A kidolgozás alatti intézkedéscsomag elemei

A saját forrás igazolás eltörlésének lehetősége.
Készfizető kezesség lehetősége biztosítékként kis- és középvállalkozások esetében.
Automatikus eljárásrend Bíráló Bizottság nélkül, a pályázati adatlap és a benyújtandó iratok rendszerének felülvizsgálata.
Inkasszóra vonatkozó felhatalmazó levelek eltörölése, hiszen adók módjára amúgy is behajtható az esetleges követelés. Ez jelenleg hatalmas felesleges irat és adminisztrációs tömeget jelent.
A kedvezményezettnek százezer forintba kerülő közjegyzői okiratköteles ügycsoportok számának csökkentése.
Tanácsadás-szerű bővített ügyfélszolgálatot bevezetése kkv-knak is, nem csak kiemelt nagy ügyfelek részére.
Kötelező támogatási szerződési elemeket felülvizsgálata, projektelemek közötti rugalmasabb átcsoportosítás biztosítása.

A Kormány határozatában elrendelte még az európai uniós források ? kis- és középvállalkozások versenyképességét szolgáló és az Új Széchenyi Terv irányvonalának megfelelő ? átcsoportosítása érdekében szükséges lépések Európai Bizottsággal történő egyeztetésének előkészítését és e tekintetben a Kormány folyamatos tájékoztatását. A szakmai egyeztetések a témában megkezdődtek ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!