ZETApress

hírportál

Piacvezérelt árak versenyképes szolgáltatókkal

Magyarországon torz, a valóságostól piacidegen beavatkozással eltérített árakat nem kíván a liberális vezetésű GKM bevezetni az energia, így a villamosenergia-piacán sem. A villamos energia ára a piac liberalizációjától, a magyar jogszabályi változásoktól függetlenül is változhat, változik Magyarországon, de a hazai változás konkrét mértékéről még korai beszélni. Az a tapasztalat, hogy a fogyasztók pénztárcáját a liberalizált piac jobban megkíméli, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az éves villamos energia jegyzés árakat leginkább meghatározó éves zsinór termék átlagos ára Európában idén megawattóránként 48-55 euró között alakult. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint jövő évi jegyzésre megawattóránként 56-62 euró körül mozog az ár. Hasonló tendenciák jellemzik a havi árak alakulását is, ahol a szeptemberi 32-40 eurós megawattóránkénti árszint novemberre 47-55 euróra emelkedett.

Mivel Magyarország gazdasága nem elszigetelten működik, a földrajzi határon sem a kedvezőtlen, sem a kedvező hatásokat nem lehet megállítani. Ez így van a villamos energia előállítására szolgáló primer energiahordozók jelentős részénél is. Ebből adódóan, ha a nyugat-európai árak a jövő évtől emelkednek, ennek egy része megjelenik a magyar árakban is. Ez esetben sem kell azonban drasztikusan változó, nagyságrendekkel növekedő, ?méregdrága? árról beszélni.

A GKM piacvezérlő módon kezeli a helyzetet. A valóságostól eltérő fogyasztói árak helyett – ha jelentősebben növekednének az árak – az arra rászorulók részére a tárca szociális jellegű támogatási rendszer kidolgozását javasolja a kormánynak.

Szóljon hozzá!