ZETApress

hírportál

Banki jelentés

Megjelent a K&H Csoport 2009-es fenntarthatósági jelentése: a K&H a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is folytatja CSR stratégiáját ? tudatták sajtósaik.

A K&H Csoport negyedik fenntarthatósági jelentése beszámol 2009-es eredményeikről a társadalmi felelősségvállalás (CSR) területén. A nemzetközi szabvány (GRI) alapján készült jelentésből többek között kiderül, hogy a K&H Csoport társadalmi felelősségvállalási tevékenységét az összes leányvállalata bevonásával felállított szakmai testület, a CSR Bizottság felügyeli és irányítja a jövőben.

A K&H CSR tevékenységének középpontjában továbbra is a gyermekegészségügy, a környezetvédelem, a sport és a vonzó munkahely kialakítása áll, mellyel a társadalom tagjai számára a teljes élet megvalósítását kívánja elősegíteni. A K&H a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is folytatja társadalmi felelősségvállalási tevékenységét.

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta: ? Úgy gondoljuk, hogy a gazdasági recesszió idején még inkább szükség van a felelős gazdasági szemléletre, az átlátható és jövőorientált működésre. Sikerként könyveljük el, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére sem torpant meg CSR stratégiánk megvalósítása. Tudjuk, hogy a társadalomért tett erőfeszítéseink hatása hosszútávon jelentkezik majd: a K&H hosszútávon elkötelezte magát Magyarország mellett, ezért nem adjuk fel kitűzött céljainkat. Környezetünkért és a társadalomért tett erőfeszítéseinket az irányítja, hogy üzleti eredményeinket úgy kívánjuk elérni, és növelni, hogy közben elősegítsük a társadalom tagjai számára a teljes élet megvalósítását.

A K&H Csoport társadalmi felelősségvállalási tevékenységét ? annak érdekében, hogy CSR stratégiájának megvalósítását figyelemmel kísérje, valamint az aktivitásokat összehangoltan, az egész szervezetet áthatóan kezelje ? 2009 elejétől az összes leányvállalatot és üzletágat összefogó testület, a CSR Bizottság felügyeli és irányítja. A K&H Csoport változatlanul négy kiemelt területre koncentrálja erőforrásait, középpontban továbbra is a környezetvédelem, a sport, a gyermekegészségügy és a vonzó munkahely kialakítása áll.

Környezetvédelem

Annak ellenére, hogy a K&H alaptevékenysége szerint nem tartozik a kiemelten környezetterhelő vállalatok közé, mégis fontos számára a környezet védelme. Számos kezdeményezést indított a működése során kibocsátott, üvegházhatásért felelős gázok és az energiafelhasználás csökkentéséért. Ennek eredményeként a K&H jelentős energia-megtakarítást ért el: sikerült 16%-kal csökkentenie a felhasznált energiát.

A K&H Csoport jövőbe mutató kezdeményezései közé tartozik a zöld fiókok létrehozása, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Az átalakítás lényege, hogy a legkorszerűbb technológia beépítése folytán a fiókok nem használnak fosszilis energiahordozókat, így egyáltalán nem szennyezik a levegőt. A tervek szerint a fiókok átépítése 2010-ben befejeződik, és a K&H freonmentes övezet lesz.

Nemcsak a freont, hanem a káros-anyag kibocsátást is csökkentette a K&H: az EURO 4 követelményrendszernek eleget tevő alacsony szén-dioxid kibocsátású környezetbarát járműveket használ, amelyek hatására nagyságrendileg 25%-kal kevesebb káros-anyag került a levegőbe.

Már elkezdődött a K&H új székházának építése, amelynek egyik nagy előnye lesz, hogy a megújuló energiaforrások alkalmazásával az energiafelhasználás várhatóan 30-40%-kal csökken. Az alternatív energiafelhasználás 10-15%-os lesz, ami többek között a napkollektorok használatával valósul meg.

Gyermekegészségügy

A 2010-ben 7 éves fennállását ünneplő K&H gyógyvarázs program immár nélkülözhetetlen segítség az orvosok munkájához. 2009-ben közel 53 millió forinttal támogatta a pénzintézet 23 gyermek-egészségügyi intézmény munkáját. A tavalyi évben összesen 99 ? 19 budapesti és 80 vidéki ? intézmény közül választotta ki a zsűri a nyertes pályázókat, és 8 intézmény között osztotta el a K&H a támogatásra szánt 25 millió forintot, amely így az ország 7 megyéjében segíti az orvosok és az ápoló személyzet munkáját.

Az előző évek hagyományait követve a K&H Csoport az ügyfelek megajándékozására szánt összegből karácsonykor műszereket vásárolt: 2009-ben 4 gyermekgyógyító intézménynek mintegy nyolcmillió forintértékben. Csaknem egy éven át minden 1000 forintértékű K&H MasterCard bankkártyás vásárlás után a K&H 1 forintot tett félre a gyermekek gyógyítására. Az így összegyűlt több mint 16 millió forintból támogatott hat intézmény saját igényei alapján kapott műszereket. Ez az összeg 3,5 millió forinttal több, mint 2008-ben.

Sport

A K&H a nehéz gazdasági környezet ellenére, a sport iránti elkötelezettségének jegyében 2009-ben újabb 4 évre hosszabbította meg együttműködési szerződését a Magyar Olimpiai, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, így a K&H 2012-ig a Magyar Olimpiai Csapat Arany Fokozatú főtámogatója és a Magyar Paralimpiai Csapat Ezüst Fokozatú támogatója.

A K&H Csoport folytatta az olimpiai és paralimpiai kártyaprogramját is: a K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyák birtokosainak vásárlása után a K&H 1000 forintonként 1 forintot a sportolók támogatására szánt keretbe különített el. Ennek eredményeképpen hat sportoló vehetett át egy-egymillió forintot. A K&H Csoport 2009-ben is útjára indította K&H olimpiai futónapok rendezvénysorozatát: az eseményeken összesen több mint 23 ezer fő vett részt.

Vonzó munkahely kialakítása

A K&H a dolgozókat folyamatosan képzi, és támogatja a tudatos karriertervezést. 2009-ban 29 043 munkanapnyi szakmai képzést, illetve készségfejlesztő és vezetői programot tartott csoportszinten. A humán fejlesztő programokra és képzésekre fordított összeg 2009-ben összesen több mint 400 millió forint volt, az egy munkatársra eső összeg éves szinten átlagosan meghaladta a százezer forintot.

A 2007-ben elindított welcome back-program folytatódott 2009-ben is, amely a tartós távollétben lévő, kisgyermekes édesanyák újbóli munkába állását támogatja. A szülési szabadságról visszatérők segítését célzó programban mintegy 358-an vettek részt. A welcome back program a K&H Biztosítónál kiegészül a gyermek születésekor 30 ezer forintértékű Brendon utalvánnyal, a K&H Bank pedig szintén 30 ezer forintértékben nyújt szociális támogatást a kismamáknak.

Felelősség az ügyfelek felé

A K&H felelős pénzintézetként kiemelt figyelmet szentel ügyfeleinek, alkalmazkodva azok változó körülményeihez a kedvezőtlen gazdasági környezetben is. A 2009-ben bevezetett adósmentő csomag azt a célt szolgálja, hogy személyre szabott szolgáltatás keretében az ügyfél egyéni körülményeihez mérten határozza meg a következő évek havi hiteltörlesztésének mértékét.

A K&H kinyilvánította a felelős ügyfélkezelés iránti elkötelezettségét azzal is, hogy az elsők között csatlakozott a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló Magatartási Kódex aláíróihoz. Ugyancsak 2009-ben aláírta a Magyar Bankszövetség ajánlását a lakossági bankszámlák közötti bankváltás megkönnyítésére.

Díjak

A K&H számos díjat nyert 2009-ben is. A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) az Üzleti Élet a Környezetért pályázatán az éghajlatváltozás mérséklésével összefüggő projektjeiért, és a környezetvédelem területén elért eredményei miatt a K&H Csoport 3. helyezett lett. Ezen felül, a Global Finance magazin értékelése alapján a K&H kapta 2009-ben a Magyarország legjobb kereskedelemfinanszírozója díjat, valamint negyedik alkalommal vehette át a Megújuló Emberért díjat annak elismeréseként, hogy jelentős mértékben hozzájárul a dolgozók életminőségének javításához. A fenntarthatósági jelentés és a fenntarthatósági irányelvek elérhetők a K&H oldalán.

Szóljon hozzá!