ZETApress

hírportál

CÉH a piacon

Útban a piac felé Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért. A Kézenfogva Alapítvány vezetésével hat civil szervezet véglegesítette az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszert, amelynek célja, hogy a fogyatékos személyek egyéni képességeinek megfelelő, fenntartható munkahelyeket hozzon létre és fejlesszen.

Az állam nyolcmilliárd forinttal támogatja 2010-ben a szociális foglalkoztatókat, amelyek azonban hagyományosan nem képesek a piacképes szolgáltatások nyújtására, piacképes termékek gyártására a hiányzó piaci ismeretek miatt. A már 12 szervezetnél is tesztelt eszközrendszer azonban a piaci igényekre reagáló tevékenységet alakít ki, a fogyatékos ember társadalmi értékét tudatosítja és elősegíti a fogyatékos emberekkel kapcsolatos szükségszerű paradigmaváltást ? tudatta Baráth L. Andrea.

Az Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért című záró konferencián többek között szó volt a szociális foglalkoztatók körében lefolytatott szervezeti diagnózisok eredményeiről, a szociális foglalkoztatás fejlesztésének lehetőségeiről, az Aktív Műhely módszereiről.

Az Aktív Műhely Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszert (AM) magyar civil szervezetek, és gyakorló szakemberek dolgozták ki, abból a felismerésből kiindulva, hogy a fogyatékos emberek sikeres munkavállalása több szereplő egymásra hatása eredményeként áll elő. Ha kizárólag a sérült munkavállalóra, vagy a foglalkoztató szervezetre vagy a szakemberre fókuszálunk, valószínűsíthető, hogy nagyon alacsony hatásfokkal dolgozunk.

Az eredményesség érdekében az AM a közöttük lévő kapcsolatokat, és az egyéb hatásokat összehangoltan vizsgálja, fejleszti és értékeli. A 23 eszközből álló rendszerből néhány: szervezeti diagnosztika, Lantegi munkaképesség felmérő módszer, betanító képzések és gyakorlatok, oktatási és foglalkoztatási módszertan, üzleti tanácsadás, munkahelyfeltárás, társadalmi érzékenyítés.

Az eszközrendszer elemei 2005. január 1. és 2008. december 31. között az EQUAL által támogatott Aktív Műhely, és a 2009. szeptember 1. és 2010. június 30. között a TÁMOP 1.4.3. által támogatott Tovább, tovább Aktív Műhely! ? programok keretében, a Kézenfogva Alapítvány (Budapest), Bárka Alapítvány (Dunaharaszti), Mécses Egyesület (Mezőberény), Szimbiózis Alapítvány (Miskolc), Esőemberekért Egyesület (Tata) és a Fogd a Kezem Alapítvány (Pécs) együttműködése eredményeként fejlesztették. Egy-egy elem önmagában is önálló szellemi termék és a fent említett programok keretében lett kifejlesztve, illetve adaptálva.

Az AM vezető szakemberei, a kidolgozó szervezetek az eszközrendszert folyamatosan karban tartják, a változó körülményeket, rendszereket figyelik és szükség esetén a protokollokon módosítanak a fenti elvek szerint. Az AM Foglalkoztatást Fejlesztő Eszközrendszer nyitott, a szervezetek különbözőségei, a változó körülmények, a folyamat-szempontúsága és a belső logikai rendszere okán.

Az eszközrendszer elemeinek mérőeszközei, a rendszer rugalmassága, belső logikája azt is biztosítják, hogy külföldön, más politikai, jogi szakmai, társadalmi és gazdasági körülmények között is fejlesztheti a fogyatékos személyek foglalkoztatását.

Szóljon hozzá!