ZETApress

hírportál

SOS Battonyán

Őrangyalok jártak a battonyai SOS Gyermekfaluban. Mintegy 100 gyermekjátékot adtak át ajándékként a battonyai SOS Gyermekfalu számára a Provident Pénzügyi Zrt. békéscsabai fiókirodájának munkatársai ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A játékokat önkéntesként maguk a dolgozók gyűjtötték össze az elmúlt három hónap folyamán. Az átadó ünnepség illeszkedik a vállalat országos Őrangyal Programjához, melynek keretében a tavasz folyamán ötezer darab játék talál majd gazdára 25 gyermekintézményben. A battonyai ünnepséggel egy időben mintegy száz darab játékot kap az SZTE ÁOK Gyermekklinika és az SZMJVÖ Dr. Waltner Károly Otthon Gyermekotthona a szegedi munkatársaktól.

Az Őrangyal Program keretében a Provident dolgozói gyermekintézmények számára gyűjtenek és adományoznak játékokat. Az országos program ötletét két korábbi akció, egy székesfehérvári és egy miskolci kollégák által szervezett játékgyűjtés adta. Előbbi a helyi kórház, utóbbi a gönci gyermekotthon javára zajlott nagy sikerrel. Ezek modelljét emelte most a vállalat országos szintű kezdeményezéssé, melynek során elsőként a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Ápolási osztálya kapott ajándékba mintegy 100 gyermekjátékot, de az Őrangyalok jártak már Győrött, Szombathelyen, Nagykanizsán, Kecskeméten, Üllőn, Szolnokon, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Ősiben, Debrecenben, Egerben, Salgótarjánban, Kaposvárott, Faddon, Pécsett, Budán, Tatabányán és Miskolcon is.

A több mint ötszáz főtől eddig összegyűlt ötezer játék egy része új, egy része jó állapotban lévő, megkímélt darab. Főleg plüssállatokból jelentős a játékállomány, de található a csomagban készségfejlesztő játék, kifestő, kisautó és társasjáték egyaránt. A kedvezményezett intézményeket a munkatársak helyszínenként közösen választják ki helyi gyermekotthonok, gyermekkórházak, sérült gyermekek otthonai közül, melyek ? korábbi akciók révén ? már ismerik a Providentet adományozóként.

Németh Szabolcs, a battonyai SOS Gyermekfalu vezetője elmondta, hogy a gyermekfaluban, mint hivatásos nevelőszülői hálózatban 0-24 éves korig élnek a gyerekek, fiatal felnőttek. Céljuk, hogy minden, vérszerinti családját valamilyen okból nélkülözni kényszerülő fiatalnál, távozáskor olyan képességek, készségek alakuljanak, fejlődjenek ki, melyek képessé teszik őket az önálló, felnőtt életre, a saját család megalapítására. ? Mint minden ember életében, így a battonyai SOS Gyermekfalu kis lakói esetében is a testi és lelki fejlődésre egyaránt hatással van a játék. Nagyon fontos tehát, hogy engedjük játszani a gyerekeket, sőt ösztönözzük őket a valódi, élményszerű játékra! Ebben segíti őket az Őrangyal Program, hiszen a játék, a kikapcsolódás és az öröm lehetőségét teremti meg számukra. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki az érintett korosztály számára örömet okozó játékokért.

Tóth István, a Provident régióvezetőjének elmondása szerint a játékgyűjtést a kollégák azért is fogadták nagy örömmel, mert még a rendkívül feszített munkaritmus mellett is gyakorlatilag bárki részt vehetett benne, ugyanis nem kellett egy időben ugyanott lenni azoknak, akik segíteni szerettek volna. ? A kollégák számára a hasonló akciók már ismerősek ? egy alkalommal egy oxigénhiányból eredő idegrendszeri károsodással született kecskeméti kisfiú gyógykezelésére 1,6 millió (!) műanyag kupakot gyűjtöttünk össze. Jó látni, hogy a kollégák a jótékonysághoz ugyanolyan felelősségteljes, ?profi? módon állnak hozzá, mint a munkájukhoz ? ez teszi lehetővé a sikereinket mindkét területen.

Szóljon hozzá!