ZETApress

hírportál

MÁV kontra VDSZSZ

A MÁV Zrt. az elfogadott üzleti tervében foglalt céloknak megfelelően, a vonatkozó jogszabályok, a Kollektív Szerződés és az érdekképviseletekkel kötött megállapodások betartásával végzi tevékenységét ? reagált a MÁV Zrt. a VDSZSZ minapi közleményére.

A MÁV Zrt. január elsejei nyitólétszáma 19 ezer 31 fő volt, az üzleti tervben előirányzott idei záró létszám pedig 18 ezer 794 fő. A MÁV Zrt. az érvényes foglalkoztatáspolitikai megállapodások szerint minden negyedévet megelőző hónapban átadja a következő negyedévi munkaerő felvételeket és elbocsátásokat tartalmazó tervét a szakszervezetek és a Központi Üzemi Tanács részére.

Ennek megfelelően, március második felében a vasútvállalat a szakszervezetek rendelkezésére bocsátotta a második negyedévi foglalkoztatáspolitikai tervét, amely tartalmazta a tervezett létszám racionalizálást. A megvalósuló negyedéves program ? az elmúlt évben elindított belső átképzések és áthelyezések alapján ? a záhonyi és debreceni térségekben 31 munkavállalót érint. A várhatóan elbocsátásra kerülő valamennyi érintett munkavállaló azonban megfelel a korengedményes nyugdíjazás feltételeinek, ezáltal egy napra sem válik munkanélkülivé.

A MÁV Zrt. tervezetten, a vállalat számára kitűzött céloknak megfelelően cselekszik, a korszerű humánpolitikai eszközöket alkalmazza, a törvényi rendelkezéseket és a hatályos érdekképviseleti megállapodásokat betartja, a rendkívüli élethelyzetbe került munkatársait pedig lehetőségei szerint támogatja.

Ennek megfelelően, az árvíz által okozott károk enyhítésére a MÁV Zrt. a károsultakról soron kívül gondoskodik: eddig három munkavállalónak utalt ki szolgálati lakást, és 24 érintett vasutas segélykifizetéséről intézkedett. A vasúttársasághoz további 90 árvízkárosult munkatársról érkezett jelentés, akik megsegítéséről intézkedéseket tesz.

Szóljon hozzá!