ZETApress

hírportál

Hat magyar nyertes

Hat magyar vállalkozás az Európai Vállalkozási Verseny budapesti fordulójának nyertesei között. A magyar kis- és középvállalkozásoknak idén is lehetőségük nyílt megmérettetni magukat Az év legjobb innovatív vállalkozása címéért a Europe Unlimited által szervezett European Venture Contest budapesti fordulóján.

A tavalyi elődöntő (Semi-Final) után Budapest idén egy még nagyobb szabású rendezvénynek, egy ún. Venture Forum-nak adott helyet, amelyre hétfőn került sor. A tavalyi sikereken felbuzdulva, idén 44 vállalat (ebből 25 magyar) vett részt az eseményen. A program másik idei különlegessége, hogy a versenyen kívül egy úgynevezett Venture Academy nevű képzést is szerveztek, amelynek során cégre szabott tanácsadást nyújtottak a jelentkezőknek. A versenyen nem csak a 90 ezer eurós fődíjért érdemes részt venni: az eredményes szereplés mindenképpen értékes tapasztalatokat, kapcsolatépítési lehetőséget jelent a vállalatoknak.

Az Európai Vállalkozási Versenyt minden évben megrendezik. Az idei hazai fordulót a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatta, a magyar cégek kiválasztását pedig az ITD Hungary koordinálta.

A versenyen részt vevő vállalkozások legnagyobb része az információtechnológiai területről érkezett; rajtuk kívül még tiszta technológiákkal, illetve élettudományokkal foglalkozó cégek mutatták be legújabb projektjeiket a nemzetközi kockázati tőke szakértőkből álló zsűrinek.

Csopaki Gyula, az NKTH elnöke a magyar K+F és innovációs stratégiai célokat mutatta be röviden, illetve hangsúlyozta a vállalati szféra egyre nagyobb fontosságát a magyar kutatás-fejlesztési tevékenységek finanszírozásában, a kutatások irányának kijelölésében. Az innovatív vállalkozásokat az NKTH is kiemelten kezeli: a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból finanszírozott programokból jelentős források jutnak a fiatal innovatív és a kis- és középvállalkozások támogatására, csúcstechnológiával létrehozott termékek kifejlesztésére, vállalkozások és non-profit kutatóhelyek közötti együttműködések támogatására.

Kilián Csaba, az ITD Hungary vezérigazgatója hozzátette: ? A válság alatt különösen fontos, hogy a hazai vállalkozások számára még több szakmai támogatást biztosítsunk, mind fennmaradási, mind pedig fejlesztési célokra. Az ITD Hungary ennek megfelelően különleges konstrukciókat nyújt a magyarországi kkv-k számára. Többek között a Magyarországi Befektetési Projektek (Hungarian Investment Projects) névre keresztelt programot is, amelynek keretein belül az ügynökség tőkehiányos, ám fejlődőképes vállalatokat ajánl ki potenciális befektetők számára.

A programot több európai helyszínen, többek között Londonban, Bécsben, Pamplonában, és Koppenhágában is megtartják. Arról, hogy ki jut tovább az egyes fordulókon, szakmai, nemzetközi zsűri dönt. A helyszínekről továbbjutó cégek a decemberben, Düsseldorfban megrendezett Európai Vállalkozások Találkozóján vívhatnak meg egymással. Innen 25 döntős jut tovább, majd Barcelonában választják ki 2010 legjobb innovatív vállalkozását.

Magyar szempontból sikernek tekinthető, hogy összesen hat hazai vállalkozás került be a legjobb tíz közé. Ezek a városi közlekedésre optimalizált hibrid autót fejlesztő Antro Group, a genomok szekvenálásához egy újfajta szoftvert kidolgozó, már a tavalyi versenyen is igen eredményesen szereplő Chemistry Logic Kft, az AIDS elleni védekezéshez nanotechnológiás módszereket kereső Genetic Immunity Kft, a biztonsági videófelvételek analizálására képes szoftvert készítő Intellio Kft, a gyógyszerkutatásokat segítő, újfajta módszereket kínáló Solvo Biotechnology és a kamerára épülő, gyökeresen újfajta oktatási demonstrációs szoftverekben gondolkodó WebCam Laboratory.

A szabályok értelmében rajtuk kívül a zsűri még négy magyar vállalkozást választott ki arra, hogy részt vehessen a düsseldorfi fordulón: az internetes utazásszervezésre újfajta megoldásokat kínáló Joobili Kft, az üzleti folyamatok automatizációján dolgozó Chronos Systems, a gyógyszerkutatásokkal foglalkozó Vichem Chemie Kft, a víztisztításból visszamaradt salak hasznosítását lehetővé tevő módszert kidolgozó Compat-Licencia Kft.

Szóljon hozzá!