ZETApress

hírportál

Vasúttal a Nyugatiból Ferihegyre

Ma délelőtt 11 órakor, a Ferihegy megálló ünnepélyes átadásával megindult a vasúti közlekedés a Nyugati pályaudvar és a Ferihegyi Repülőtér (Budapest Airport) 1-es terminálja között. Az új létesítményt Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter; Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere; Reinhard Kalenda, a Budapest Airport Zrt. elnök-vezérigazgatója; Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. elnök-vezérigazgatója és Homlok Zsolt, a Colas Dunántúl Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át.

Az új megállóban a Budapest ? Cegléd ? Szolnok vasútvonalon közlekedő személyvonatok többsége megáll. A vonatok menetideje 22-25 perc, a menetjegy ára 300 forint lesz. Ferihegy megálló és az 1-es terminál között utas liftekkel kiegészített gyalogos felüljáró biztosítja az összeköttetést. Az első vonat 10 óra 25 perckor indult a Nyugati pályaudvar 12-es vágányáról, s az utolsó kocsiban utaztunk az átadókkal. Menetrend szerint öt megállóban is vettünk fel utasokat, mégis odaértünk 25 perc alatt. Környezetvédők transzparensei fogadtak bennünket az új állomáson. Hol a zajvédő fal? ? kérdezték az egyiken, míg a másikon aziránt érdeklődtek, hogy egy félkész létesítményt miért kell máris felavatni?

Menetrend, jegyvásárlás és utas-tájékoztatás

A repülőtér mától mindkét irányból elérhető a Budapest ? Cegléd ? Szolnok vasútvonalon közlekedő személyvonatok többségével. Ferihegy megállóhelyen két utas peron és az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében személyfelvonóval kiegészített gyalogos felüljáró kialakítására került sor. A vonatok menetideje ? vonattípustól függően ? mindössze 22-25 perc. A jelenleg érvényes díjtáblázat alapján egy teljes árú menetjegy egy útra, Nyugati pályaudvar ? Ferihegy viszonylatra 300 forintért váltható, valamint a szociálpolitikai utazási kedvezménnyel megváltott menetjegyek is érvényesek.

Az új megállóhely üzembe helyezésével a Budapesti Közlekedési Szövetség közigazgatási határa Szemeretelep megállóból kitolódott Ferihegy megállóig, így az új viszonylat a Budapesti Egyesített Bérlettel is igénybe vehető. Mind a főpolgármester elmondta, az egyesített bérlet mellett a hagyományos BKV- bérletek is megmaradnak a fővárosi tömegközlekedés résztvevőinek.

A Nyugati pályaudvarról munkanapokon 51, hétvégén pedig 38 vonat közlekedik. (Ez alól kivétel a munkanapokon délután Albertirsáig közlekedő valamennyi gyorsított személyvonat.) Ferihegy megállóból 7 óra 20 percig valamennyi itt közlekedő gyors- és személyvonattal, ez idő után valamennyi személyvonattal elérhető a Nyugati pályaudvar, amely munkanapokon 59, szombaton 45, vasárnap 44 járatot jelent.

A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a vasúti menetjegy megvásárlásának könnyebbé tétele érdekében jegyértékesítési pontot nyitott Ferihegy 1 központi csarnokában. A jegyértékesítést a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. végzi irodájában, ahol belföldi vasúti menetjegyek, hely- és pótjegyek is megvásárolhatók, valamint a menetrenddel kapcsolatos információk is hozzáférhetők.

A pénztár naponta 9 órától 22 óráig tart nyitva. A nyitvatartási időn kívüli utazáshoz menetjegy a vonaton a jegyvizsgálónál pótdíj felszámítása nélkül vásárolható meg. Ferihegy 1 terminálon tájékoztató táblák irányítják az utasokat a jegyértékesítési ponthoz, illetve Ferihegy megállóhoz. A pályaépítési munkálatok miatti vágányzár feloldása után ? várhatóan ősztől ? az ezen a vonalon közlekedő InterCity vonatok is megállnak Ferihegy megállóban. E vonatok a menetjegy mellett a pót-, illetve a helyjegy megváltása esetén vehetők majd igénybe.

Ferihegy megálló építése és a vonalszakasz felújítása

A Budapest ? Vecsés ? Szolnok ? Békéscsaba ? Lökösháza vonal felújítása keretében az Európai Unió támogatásával (az ISPA és a Kohéziós Alap forrásaiból) átépül a Ferencváros ? Vecsés vonalszakasz. A vonalszakasz korszerűsítésének egyik fázisaként épült meg Ferihegy megálló. A vasúttársaság a pályarekonstrukció kivitelezési munkáira ? ezen belül az új megállóhely kialakítására ? közbeszerzési tendert írt ki, a nyertes kivitelező a Colas Dunántúl Zrt. vezette konzorcium. A pályarekonstrukció szerződéses költsége huszonegymillió-háromszázezer euró.

A Ferencváros ? Vecsés vonalszakasz rekonstrukciója során megújul a vasúti pálya, a biztosítóberendezések, az állomási térvilágítás, a felsővezeték-rendszer, valamint Pestszentlőrinc műemléki jellegű állomásépülete is. A felújított vasúti pályán a vonatok kisebb zajterheléssel közlekednek, emellett a vasúttársaság a projekt keretében Pestszentlőrinc állomáson, valamint Szemeretelep és a lakott terület határa között a második félévben zajvédő falat is épít, az utastájékoztató hangszórók hanghatásának árnyékolása és a beszűrődő menetzaj csökkentése érdekében.

A jelenleg folyó pályamunkálatok mellett rövidesen a biztosítóberendezések rekonstrukciója is megtörténik. Az ez utóbbival kapcsolatos közbeszerzési eljárás még ebben a hónapban elindul. A biztosítóberendezéseket érintő munkálatok befejezése a Ferencváros ? Vecsés vonalszakasz teljes rekonstrukcióját jelenti. A részprojekt befejezésének eredményeként javul az európai IV. vasúti korridor kapacitása, illetve az új tagállamok (Románia, Bulgária) irányába a vasúti teher- és személyszállítás színvonala.

Szóljon hozzá!