ZETApress

hírportál

Befuccsolt magánnyugdíj-pénztárak?

Az állam kárpótolja azokat, akik veszítenek a magánnyugdíj-pénztári tagsággal, hallottuk néhány nappal ezelőtt. Tegnap Draskovics Tibor egykori pénzügy-, jelenleg tárca nélküli miniszter sietett a cáfolattal. Nincs olyan PM szándék, mely ezt tartalmazná, nyilatkozta. Az állami rendszerbe való visszalépéssel, vagy nyugdíj-kiegészítéssel sem óhajtják orvosolni a problémát.

A pénztárak szervezése a Horn-Kuncze kormány regnálása idején kezdődött. A törvény értelmében a pályakezdőknek kötelező volt belépni oda, s a nyolc százalékos nyugdíjjárulékból a munkáltatók két százalékot oda utaltak. Természetesen a munkaadókat terhelő közterhek is megoszlottak az ONYP és a magánpénztárak között. Ezzel biztos bevételhez juttatta az állam az új pénztárakat.

Mivel nem akarták, hogy az új pénztáraknak rögvest kötelezettsége is legyen, ezért a negyven éven felüliek már nem léphettek be oda. Szerencsére így már én sem voltam érintett, míg a negyven évesnél fiatalabbak ? ha már nem voltak pályakezdők ? szabadon dönthettek a belépésről. Erről az egyik kormányülés után Kiss Elemér akkori szóvivő tájékoztatta a sajtót.

Mi lesz a magánnyugdíj-pénztári tagokkal, ha a pénztár tönkremegy? Mi a garancia arra, hogy ezek nem fognak befuccsolni? Ki fog fizetni akkor ennek a sok embernek nyugdíjat, ha a magánbiztosítók lenyúlják a pénzüket? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettem fel akkor az államtitkárnak, de Kiss Elemér megnyugtatott. Az állam szavatolja a nyugdíját ezeknek az embereknek is, felelte kérdésemre ?97-ben. A rendszer úgy lesz megalkotva, hogy a magánpénztárak egymást is kisegítsék, folytatta a későbbi kancelláriaminiszter.

Most mindenki arról beszél, hogy aki jól járt a magánpénztári tagsággal az örüljön, aki meg rosszul járt, az bosszankodjon. A baj csak az, hogy senki sem magától választott pénztárat, hanem ez a munkahelyétől függött. Tőle csak levonták a kötelező járulékot, de a felhasználásába nem szólhatott bele. Nem ellenőrizhette, hogy a pénztár jól sáfárkodik-e vagyonával. Nem is válthatott idejében, mert nem látott a kulisszák mögé. Ha az állam most segít azokon, akiknek a pénztára elherdálta a pénzt, ezzel csak Kiss Elemér tíz évvel ezelőtti ígéretét váltja valóra.

Szóljon hozzá!