ZETApress

hírportál

Áthidalták a völgyet

A tervezettnél négy nappal korábban, már augusztus 8-án átadjuk a forgalomnak az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti 14,7 kilométeres szakaszát, mondta a miniszter a ma délelőtti bejáráson. A sajtóeseményre a Kőröshegyi völgyhíd látogatóközpontjában, majd a viadukton került sor. Utána helikopterről készíthettek légi felvételt azok, akiknek volt türelmük kivárni a sort. Kiss Árpádnak, a TelePress Hírügynökség felelős szerkesztőjének sikerült. A mellékelt képeket neki köszönhetjük. Az egyik gép csak egyesével vitte fel a vállalkozó kedvű fényképészeket, míg a négyszemélyes másik gép a földön maradt.

A hídépítés 2004-ben kezdődött, mert előtte sok vita folyt a nyomvonalról. A vízparton nem mehetett az út, a települést pedig csak délről kerülhette el. A domborzati viszonyok olyanok, hogy itt viszont egy 1872 méter hosszú völgyhidat kellett megalkotni. A kétszer kétsávos, 18 támaszú vasbeton híd legnagyobb magassága 88 méter, a pillérek 17,70 és 79,70 méter közötti magasságúak. Egymástól mért távolságuk a két végén 60 méter, majd 95 méter, míg a középső 12 pillér 120 méterre van a szomszédjától.

A kivitelezés 39 hónapig tart, 2004. május 7-én kezdődött. Az augusztusi átadáskor mentesülnek a tóparti települések az átmenő forgalomtól. A pálya már épül tovább a horvát határig, s jövőre más a keleti határtól egészen a tengerpartig utazhatunk. Ezzel elkészül az V. számú Helsinki közlekedési folyosó, melynek célja az Adriai tenger és a kelet-európai országok közötti közvetlen közúti kapcsolat létrehozása. A nemzetközi célokon túl a Dunántúlon is munkahelyet teremt, s ha a miniszter vágyai valóra válnak, csak úgy özönlik majd ide az alföldi munkaerő.

Az első autópálya építése Magyarországon 1964-ben kezdődött, s 40 év alatt mintegy 120 kilométert adtak át. 2004-től 2008-ig további 120-at fognak átadni, így jövőre már 245 kilométer autópályánk lesz. Felét negyven, másik felét négy év alatt építettük, s ebben a Kijev ? Trieszt vonal magyar szakasza is benne van. A hídépítők a környezetvédelemre is gondoltak. A lefolyó esővizet ülepítő medencébe vezetik, mielőtt visszajuttatnák a Sédbe.

A viadukt már most is idegenforgalmi látványosság. A nyugati szélén lévő látogató központot előzetes bejelentkezés után lehet felkeresni. Érdemes mielőbb tárcsázni a 84/814-313 telefonszámot, mert egy héttel előbb kell kérni az időpontot a csoportoknak, s az átadás után a látogató központot megszűntetik. Belépődíj addig sincs. A legrégibb bejegyzés a vendégkönyvben 2004. december 16-ai, míg egy tegnapi látogató azt vetette papírra, hogy itt csak az építők ?dübörögtek? más nem. Azóta sem értem, az autókra, vagy a gazdaságra gondolhatott? Az utolsó bejegyzés még aranyosabb. Nadon teccet. Nad Pittike 3. b. o. t. ? írta bele egy kisdiák. Ő még gondtalanul ?jáccik? a völgy felett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kerékpárral a völgyhídon

Szóljon hozzá!