ZETApress

hírportál

Szigorodik a bányászati hulladék kezelés

Szigorúbbak lesznek a bányászati hulladék kezelésének előírásai és szigorodik a hulladékgazdálkodás ellenőrzése is. A bányászati tevékenység környezeti kockázatainak csökkentése a célja a bányászatról szóló törvény módosításának ? a javaslatról szerdai ülésén döntött a kormány. A bányászatról szóló törvény módosítása új lendületet adhat a geotermikus energia hasznosításának is, mivel egyértelművé teszi a terület szabályozását.

A módosítás alapján a jövőben a bányavállalkozóknak nemcsak a későbbi tájrendezésre kell pénzügyi garanciát biztosítaniuk, hanem az esetleges környezeti károk felszámolására is. Különösen fontos ez azon bányavállalkozások esetében, ahol veszélyes hulladék keletkezik, illetve ahol ilyen hulladékot kezelnek. A bányafelügyelet fogja ellenőrizni, hogy a bányákban keletkező hulladék megfelel-e a minősítésének, azaz nem veszélyesebb, mint amit a bányavállalat állít róla.

Újabb adómentes szolgáltatások az önsegélyező- és egészségpénztáraktól

Július elsejétől adómentesen lehet igénybe venni a beiskolázási támogatást az önsegélyező pénztári számla terhére, az egészségpénztárak pedig a sportcélú szolgáltatások igénybevételét támogathatják majd adómentesen. A kormány szerdán döntött az egészség- és önsegélyező pénztárak adómentes szolgáltatásainak kibővítéséről. Az új szabályokat a pénztárak ? döntésük szerint ? június elsejéig visszamenőleg is alkalmazhatják.

A kormány célja, hogy minél többen vegyenek részt az öngondoskodásra épülő pénztárakban, amelyek az egészségbiztosítás, illetve a szociális ellátórendszer kiegészítő pilléreit jelentik. Ezzel ugyanis az ellátórendszerek hatékonyabban, több lábon állva működhetnek, fokozott biztonságot nyújtva a lakosságnak. Ezért is döntött úgy a kabinet, hogy vonzóbbá teszi az önsegélyező és az egészségpénztárak szolgáltatásait.

A kormány döntése alapján július elsejétől évente húszezer forintos beiskolázási támogatás vehető igénybe adómentesen az önsegélyező pénztári számla terhére. A gyermekenként járó támogatás a tanév kezdéséhez kapcsolódó ? tankönyvek, taneszközök vagy ruházat vásárlására fordított ?, igazolható költségek megtérítésére igényelhető.

Az egészségpénztárak évente a havi minimálbérnek ? azaz idén 65 ezer forintnak ?megfelelő összegig adómentesen támogathatják a sportcélú szolgáltatások igénybevételét. Ebből az összegből pálya-, uszoda- vagy terembérletet, illetve jegyet, valamint különböző sportfoglalkozások részvételi díját lehet kifizetni. A fogyatékossággal élők számára a kormány a sportbérlet támogatásán felül a sportoláshoz szükséges sportruházat, sportlábbeli, utazás, szállás és a kísérők költségét is támogatja.

A támogatás minden pénztári tagnak jár, akiknek megfelelő fedezet van a számláján. A döntés jelenleg körülbelül nyolcszázezer pénztári tagot érint: az önkéntes egészségpénztári tagok száma ugyanis 675 ezer fő, az önsegélyező pénztári tagok száma pedig 110 ezer fő volt az első negyedév végén.

Szóljon hozzá!