ZETApress

hírportál

Globális kihívások ? fejlesztési dilemmák

Másfél évtizeddel ezelőtt hozták létre a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság jogelődjét, kezdte nyitóbeszédét Erős János, az MFB ZRt. vezérigazgatója. Az évforduló alkalmából szervezett konferencián köszöntötte az előadókat, Simor Andrást, az MNB elnökét, Philippe Maystadtot, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnökét, Berend T. Iván akadémikust, a Los Angeles-i California Egyetem (UCLA) professzorát, aki előadásában a Közép- és Kelet-Európában, valamint Magyarországon az elmúlt 15 évben zajlott társadalmi-gazdasági átalakulásról beszélt, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Czirják Sándor, az MFB ZRt. vezérigazgatója az MFB hazai gazdaság fejlesztésében játszott szerepét elemezte. A tanácskozás résztvevőit a Kormány nevében a díszebéden köszöntötte Veres János pénzügyminiszter. A plenáris ülést követően Gál Péter egyetemi tanár, az MFB Rt. vezető közgazdásza témavezetésével neves gazdasági szakértők kerekasztal-beszélgetést folytattak a magyar gazdaság felzárkózásáról és alkalmazkodási trendjeiről.

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság Globális kihívások ? fejlesztési dilemmák címmel nagyszabású konferenciát szervezett abból az alkalomból, hogy 15 évvel ezelőtt hozták létre az MFB jogelőd szervezetét. Erős János vezérigazgató köszöntőjében így fogalmazott: 15 év a bankok működésében nem számít hosszúnak, de vannak olyan időszakok, amikor néha nagyobbat fordul a világ néhány hónap, év alatt, mint évtizedek hosszú során. A vezérigazgató szerint az MFB másfél évtizedes múltjának jelentőségét sem pusztán az idő adja, sokkal inkább az a fejlődés, kivételes átalakulás, amelyet mára Magyarországgal együtt maga mögött tudhat.

Konferenciával ünnepelte 15 éves jubileumát az MFB ZRt

A konferencián részt vett és felszólalt Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank elnöke, aki az intézménynek az uniós fejlesztéspolitikában betöltött szerepét elemezte. A legjobb minősítéssel, AAA ratinggel rendelkező EIB tevékenységéről elmondta: A bank hitelnyújtása főként olyan szektorok fejlesztésére irányul, mint a közlekedés, az energetika, a kommunikációs hálózatok, az ipar, a települési infrastruktúra, valamint a vízi közművek és a humán tőke. A bank elnöke kiemelte, hogy az Európai Beruházási Bank 2006-ban 45,8 milliárd euró összegű hitelt nyújtott, amiből kereken ötmilliárd jutott az újonnan csatlakozott országok fejlesztéseire.

A Magyar Fejlesztési Bank hosszú utat tett meg az elmúlt 15 év alatt, amíg szerepe letisztult, és az uniós tagországok fejlesztési bankjaihoz, intézményeihez hasonló szereplő vált belőle, hangsúlyozta Czirják Sándor vezérigazgató. Előadásában kiemelte, hogy az MFB piaci szereplőként a kormányzati gazdaság- és fejlesztéspolitika törekvéseit szolgálja, hidat képezve a vállalkozások, az önkormányzatok és az agrárium szereplői felé. A Bank továbbfejlesztett stratégiája segíti a Magyarország európai uniós tagságával a fejlesztésre, a modernizációra, a versenyképesség javítására megnyílt, minden korábbinál kedvezőbb lehetőségek kihasználását.

A jubileumi konferencián előadást tartott a neves gazdaságtörténész, Berend T. Iván, az MTA és a Brit Akadémia tagja, az UCLA (University of California, Los Angeles) egyetemi tanára. A professzor az elmúlt 15 év társadalmi-gazdasági átalakulási folyamatait ? térségi összefüggésekbe ágyazva ? mutatta be, kiemelve a Közép- és Kelet-Európában, illetve Magyarországon végbement fejlődés sajátosságait, hasonló és eltérő momentumait. Térségünk egésze, és az egyes országok felzárkózási esélyei az EU kibővülésével javultak, de világos fejlesztésstratégiára, a konvergencia folyamatok felgyorsítására és kiteljesítésére van szükség ezeknek az esélyeknek a valóra váltásához, hangsúlyozta az akadémikus. A plenáris előadásokat követő díszebéden Veres János pénzügyminiszter köszöntötte a tanácskozás előadóit és meghívott résztvevőit.

Gál Péter egyetemi tanár, az MFB vezető közgazdászának vitavezetésével kerekasztal-beszélgetésre került sor a magyar gazdaság felzárkózási és alkalmazkodási trendjeiről. A témáról neves gazdasági és pénzügyi szakértők fejtették ki véleményüket, köztük: Pulai Miklós, a Bankszövetség korábbi elnöke, Hetényi István egykori pénzügyminiszter, Bod Péter Ákos, volt ipari és kereskedelmi miniszter, egykori jegybankelnök, Palánkai Tibor, akadémikus, Inotai András, egyetemi tanár, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója, valamint Oblath Gábor, a Monetáris Tanács tagja és Peter Berger, a VUEBA (Vienna University of Economics and Business Administration) professzora.

Szóljon hozzá!