ZETApress

hírportál

Felfelé a lejtőn

Nőttek a fizetések, ez is azt mutatja, hogy elindultunk felfelé. Bizakodásra ad okot, hogy 2010 első három hónapjában a bruttó átlagbérek 5,7%-kal, a nettó átlagkeresetek pedig 11,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A reálkereset emelkedése a Bajnai-kormány által végrehajtott adócsökkentésnek és a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2010. évi eseti kereset-kiegészítésnek köszönhető. Az adatok is azt bizonyítják, hogy adócsökkentés nem lesz, hanem van.

Jó hír, hogy a költségvetési szférában elért 8,9%-os keresetnövekedés mellett emelkedtek a fizetések a versenyszférában is: 4,2%-kal lettek magasabbak a bérek. A fizetések növekedése nem az ?első fecske?, ami azt mutatja, hogy Magyarország elindult felfelé. Szinte valamennyi, az elmúlt napokban napvilágra került adat azt mutatja, hogy Magyarország megkezdte a kilábalást a gazdasági válságból.

2010. első negyedévében hosszú idő után először növekedett a gazdaság. 2009. azonos időszakához képest 0,1%-kal, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,9%-kal, robosztusan nőtt a bruttó hazai termék. Már két negyedév óta tart tehát a növekedés. A magyar gazdaság növekedése ráadásul a legerősebb a térségben, sőt európai szinten is vezető helyen van.

De a növekedést bizonyítja, hogy márciusban 2,8%-kal nőtt az ipari termelés, újból emelkedik a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma, és a január-március viszonylatban a külkereskedelmi mérleg 350 milliárd forintos aktívumot mutatott, ami közel duplája a tavalyi első negyedév adatainak.

Bővülni látszik a foglalkoztatás is. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás, döntően az Út a munkához program bővülése miatt 5,3%-kal nőtt a létszám. És lassan, egyelőre szerény mértékben, de elindult a versenyszférában is a bővülés. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma 2010 áprilisában az előző havihoz képest jelentősen, közel 43 ezer fővel csökkent, és hogy a nyilvántartott álláskeresők állománya két hónap alatt 57,5 ezerrel esett vissza, akkor bizakodhatunk, hogy a 11,8%-os munkanélküliségi adat a következő hónapokban csökkenő pályára állhat.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy jó úton jár Magyarország. A Bajnai-kormány által meghozott intézkedések eredményei lassan beérnek. Az idei évben a gazdaság az előrejelzéselnél jobban fog teljesíteni, és a kormány által tervezett 4% körüli hiánycél tartható.

Azonban még így is nehéz, rendkívüli évre számít a kormány. Ahhoz, hogy a célok teljesüljenek továbbra is fegyelmezett, szigorú gazdaságpolitikára, hadigazdálkodásra van szükség, hogy az államháztartási hiány tartható legyen és az ország adóssága csökkenő pályán maradjon. Ennek gyümölcse lesz, hogy 2011-től várhatóan 3-4%-kal bővül az ország gazdasága ? mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Szóljon hozzá!