ZETApress

hírportál

Nőkről, férfiaknak is

Növelné a nők vállalkozói hajlandóságát, ha a család ellátásával kapcsolatos kiadásaikat elszámolhatnák vállalkozásuk költségeként ? hallottuk a délelőtti sajtótájékoztatón.

Egyebek mellett ez is szerepel a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány kutatásában, amelyet Laczkó Zsuzsa, a kutatás egyik résztvevője ismertetett a budai Matheusz Kávéházban. Javasolják továbbá, hogy a gyermekes nők alkalmazásával kapcsolatos vállalkozói többletterheket az állam kompenzálja.

A családi kiadások költségként történő elszámolása hozzájárulna a gazdaság kifehérítéséhez is, mivel a vállalkozó számlát kérne az árukról, szolgáltatásokról. Ugyanakkor elősegítené olyan vállalkozások létrejöttét, amely kifejezetten a családnak szóló ? például gyereknevelési ? szolgáltatást nyújtanak.

Egy másik javaslat szerint ? miután a családi pótlék nem ösztönöz munkavállalásra ? meg kellene osztani azt. Az egyik része lenne a maihoz hasonló támogatás, míg a másik felét a gyermekre fordított költségek szja-ból való levonása adná.

Tananyag mikrovállalkozóknak

A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány mikrovállalkozásoknak szóló tankönyveket és oktatási segédanyagot adott ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) támogatásával ? mondta el Maróczi Imre ügyvezető igazgatója.

A Pályakezdő munkanélküliek helyett tudatos vállalkozók című kiadvány a szakiskolákban végző fiataloknak ad naprakész vállalkozási ismereteket, köztük az önfoglalkoztatásra. A Tudatos működés, ösztönző vezetés, növekedés tankönyv azoknak a vállalkozóknak, alkalmazottaiknak szól, akik már elértek egy bizonyos stabilitást, és növekedni, másoknak is munkát adni szeretnének.

Maróczi Imre elmondta, hogy a tankönyvek megjelentetése része a másfél évvel ezelőtt indult és az idén ősszel befejeződő vállalkozói ismereteket terjesztő programjuknak, amelyet az NFGM a Kis- és Középvállalkozói Célelőirányzatból (KKC) mintegy 17,5 millió forinttal támogat. ? A 25 millió forintos program többi forrását a SEED Alapítvány adja. A program keretében mintegy kétszázan kapnak ingyenes képzést vállalkozói ismeretekből az ország különböző részén ? tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Szóljon hozzá!