ZETApress

hírportál

Vizsgálják a vagyonosodást

A miniszterelnök levélben kérte a kormány tagjait érintő vagyonosodási vizsgálat mielőbbi megkezdését ? mondta el Szollár Domokos kormányszóvivő.

A kormány az állami vezetők vagyoni helyzetének átláthatósága érdekében 2007-ben olyan javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely elrendelte, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok esetében az Állami Számvevőszék az APEH útján a megbízatás megszűnésekor, illetve a megbízatás alatt ötévente folytasson le vagyongyarapodási vizsgálatot.

A Fidesz képviselője, Répássy Róbert az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának 2007. október 29-i ülésén javasolta, hogy az ÁSZ maga, az APEH közreműködése nélkül végezze az állami vezetők vagyongyarapodási vizsgálatát. A széles körű konszenzusra való törekvés jegyében a kormány és a kormánypártok ezt a felvetést elfogadták.

Ugyancsak Répássy Róbert volt az, aki az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának február 10-i ülésén ? két évvel korábbi álláspontját megváltoztatva ? az állami vezetők vagyongyarapodási vizsgálatának megszüntetésére tett javaslatot, és nem támogatta az Állami Számvevőszéknek a szabályozás pontosítására vonatkozó javaslatát.

A kormány álláspontja ? a mai Magyar Nemzet cikkének állításaival szemben ? egyértelmű: a miniszterelnök, a miniszterek és a többi állami vezető a hatályos törvényi szabályoknak megfelelően aláveti magát az Állami Számvevőszék által végzett vagyongyarapodási vizsgálatnak, ahhoz minden szükséges adatot, nyilatkozatot, hozzájárulást megad.

Ezen hozzájárulások birtokában az ÁSZ akadálytalanul folytathatja le a vagyongyarapodás vizsgálatát, már csak azért is, mert ennek elvégzésére törvény kötelezi. Bajnai Gordon miniszterelnök a mai napon levélben fordult Csapodi Pálhoz, az ÁSZ elnökének hatáskörét gyakorló főtitkárhoz annak érdekében, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat az új kormány megalakulását követően mielőbb megkezdődhessen.

Zavargások Hellászban

Bajnai Gordon részvétet nyilvánított a görög kormányfőnek. A kormányfő őszinte megrendüléssel értesült a görög fővárosban zajló erőszakos cselekményekről és a három ártatlan ember haláláról ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A magyar miniszterelnök ezért levélben nyilvánított részvétet George Papandreou görög kormányfőnek. Egyben bizakodását fejezte ki annak kapcsán, hogy a reformintézkedések hamarosan az elvárt eredményt hozzák majd Görögországban. ? Meggyőződésem, hogy az elindított reformok gyümölcsözőek lesznek ? fogalmazott Bajnai Gordon. A magyar kormányfő görög kollégájának írott levelében megjegyezte: az athéni válságkezelő lépések nemcsak a görög lakosság, hanem egész Európa érdekét szolgálják.

Szóljon hozzá!