ZETApress

hírportál

E-töltők bővülése

Jelentősen nőtt a nyilvános elektromos töltőállomásokon felhasznált energiamennyiség az I. negyedévben. Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. Az országos és megyei e-mobilitás adatok megtalálhatóak a MEKH honlapján.

A hivatal adatai szerint 2022. I. negyedében közel 130%-kal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 első három hónapjában. A töltőberendezések száma 29%-kal nőtt egy év alatt – tudatták sajtósaik.

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2022 első negyedévének végén az előző év azonos időszakához képest 29%-kal, 1912 darabra nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken 3832 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán

Az előző év azonos időszakához képest minden megyében nőtt a nyilvános töltők száma. A legnagyobb bővülés Békés (83,3%), Hajdú-Bihar (52,1%) és Pest (46,7%) megyében figyelhettük meg. Darabszámban Budapesten volt a legnagyobb a növekedés, 95 új töltőt helyeztek üzembe. Pest megyében 79 darabot és Győr-Moson-Sopron megyében pedig 32 darabbal nőtt a számuk.

Szóljon hozzá!